Alegeri locale în Turcia. Erdogan pare să accepte că a pierdut Istanbulul și Ankara

Data actualizării: Data publicării:
Cadru oficial. Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, ține un discrus de la tribună, vorbind într-un microfon.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan

Partidul care este în opoziție față de cel al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat învingător la alegerile locale din capitala Ankara, iar șeful statului pare să accepte o înfrângere a formațiunii sale AKP și în metropola Istanbul, relatează Agerpres.

Turkey Goes To The Polls In Local Elections
Turcii au fost chemați la vot în cadrul alegerilor locale, considerate un test pentru președintele Recep Erdogan Foto: Guliver/Getty Images

ACTUALIZARE luni, 1 aprilie, ora 5:30. Principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Republican al Poporului (CHP), s-a declarat învingător în alegerile locale din Ankara, prima victorie din capitală asupra formaţiunii politice a preşedintelui Erdogan, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), şi a contestat totodată că AKP ar fi câştigat alegerile - la limită - în Istanbul, informează Reuters.

Liderul CHP Kemal Kilicdaroglu a afirmă că formaţiunea sa politică s-a impus în cele două mari oraşe ale Turciei şi că a obţinut voturi importante la Izmir, pe coasta Mării Egee.

La Ankara, după numărarea a peste 92% din voturi, candidatul la funcţia de primar al CHP Mansur Yavas a obţinut 50,6% din sufragii, devansându-l cu 3,4%  pe contracandidatul din AKP.

La Istanbul, posturile de televiziune au transmis că după numărarea a 98,8% din voturi, se înregistra un scor extrem de strâns între candidatul AKP, fostul premier Binali Yildîrîm, care a obţinut 4.111.219 de voturi şi rivalul său, Ekrem Imamoglu, pentru care au votat 4.106.776 de alegători. Yildîrîm şi-a declarat victoria, dar a fost contestat de Imamoglu, care a afirmat că mai sunt încă voturi de numărat. Canalele de televiziune nu au mai actualizat informaţiile privind rezultatul numărării voturilor după declaraţia candidatului AKP.

Potrivit informaţiilor furnizate de agenţia de stat Anadolu, citate de AFP, Yildîrîm conducea la Istanbul cu 48,71% faţă de 48,65% , cât a obţinut Imamoglu, după numărarea a 98% din voturi.

Declarația lui Erdogan prin care dă de înțeles că acceptă rezultatul

În cadrul unei conferinţe de presă în Istanbul, preşedintele Erdogan a declarat că partidul său controlează 16 din 30 de municipii. Anterior desfăşurării scrutinului de duminică, partidul său deţinea controlul asupra a 18 municipii. Şeful statului turc nu a numit cele două municipii asupra cărora formaţiunea sa a pierdut controlul.

Preşedintele Erdogan a declarat că se pare că AKP a pierdut în alegerile municipale din Istanbul, dar a adăugat că AKP rămâne "partidul numărul unu" din Turcia.

"Trebuie să acceptăm că am câştigat şi am pierdut unele oraşe; aceasta este un lucru necesar în democraţii", a declarat şeful statului turc, potrivit Reuters.

Erdogan s-a angajat să se concentreze asupra economiei, în perspectiva alegerilor generale din 2023: "Avem înainte o lungă perioadă de timp, în care vom realiza reforme economice fără a compromite regulile unei economii de piaţă libere".

Preşedintele turc a mai afirmat, conform AFP, că partidul de guvernământ îşi va corecta "slăbiciunile" constatate la aceste alegeri locale.

La scurt timp după discursul preşedintelui turc, directorul de comunicare al acestuia, Fahrettin Altun, a precizat pe Twitter că remarcile şefului statului privind rezultatele din Istanbul nu contrazic declaraţia de victorie a candidatului AKP Binali Yildîrîm. "Preşedintele nostru nu a avut nicio remarcă asupra Istanbulului care să contrazică declaraţia domnului Binali Yildîrîm", a susţinut Altun. 


ACTUALIZARE 23:00.  În Istanbul, un fost premier şi aliat al lui Erdogan este într-o cursă atât de strânsă cu candidatul opoziţiei, încât pe cei doi îi despart doar câteva sutimi în procentajele de la numărarea voturilor. Asta în timp ce în capitala Ankara, pe primul loc e momentan un reprezentant al opoziţiei.


Rezultate strânse la alegerile locale din Turcia: partidul preşedintelui Recep Erdogan se bate până în ultima clipă pentru controlul celor mai mari oraşe, Istanbul şi Ankara. Nu se poate spune cu siguranţă cine a câştigat fotoliul de primar în cele două metropole.

Rezultatul este ceva mai clar în Istanbul, unde un fost premier al Turciei, aliat al lui Erdogan, pare să fi obţinut primăria. Au fost numărate 88% din voturi, iar politicianul conduce cu aproape două procente. Asta în timp ce în capitala Ankara, pe primul loc e momentan un reprezentant al opoziţiei. În orice caz, un rezultat final va fi aflat abia spre miezul nopţii.

De altfel, sondajele indicau o slăbire a încrederii turcilor în Erdogan, pe fondul prăbuşirii monedei naţionale.

Per total, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării conduce în preferinţele alegătorilor - a primit aproape 47% din voturi în întreaga ţară, la 16 procente distanţă faţă de următoare formaţiune politică. Scrutinul este primul de când turcii i-au acordat lui Erdogan puteri sporite, în 2017.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri