Alegeri legislative în Israel. Netanyahu speră să se întoarcă la putere după scrutinul de marți

Data publicării:
profimedia-0734555922
Benjamin Netanyahu speră să revină la putere după alegerile de marți. Foto: Profimedia Images

Israelienii au început să voteze marţi în cadrul alegerilor legislative, al cincilea scrutin într-o perioadă de circa trei ani şi jumătate şi care ar putea marca revenirea la putere a fostului premier Benjamin Netanyahu, relatează AFP, potrivit Agepres.

Secţiile de votare se deschid la 07:00 (05:00 GMT) în toată ţara şi în Ierusalim şi urmează să se închidă la 22:00 (20:00 GMT).

Autorităţile au întărit măsurile de securitate. Circa 18.000 membri ai forţelor de securitate sunt desfăşuraţi în ziua alegerilor, când sunt aşteptaţi la urne aproximativ 6,8 milioane de alegători, a menţionat luni un purtător de cuvânt al poliţiei.

Fostul premier şi actualul lider al opoziţiei Benjamin Netanyahu speră la o revenire în urma votului de marţi.

Conform celor mai recente sondaje de opinie, partidul acestuia, Likud, ar putea redeveni cea mai puternică formaţiune din parlamentul israelian, Knessset.

Benjamin Netanyahu, în vârstă de 73 de ani, cel mai longeviv şef de Guvern din istoria Israelului, încearcă să obţină o majoritate de 61 dintre cei 120 de mandate, împreună cu aliaţii săi din partide ultraconservatoare şi de extremă dreapta.

Coaliţia lui Lapid şi-a pierdut majoritatea în Parlament în urma plecării unor deputaţi de dreapta, ceea ce a determinat Guvernul să vonvoace alegeri anticipate.

În sistemul proporţional israelian, o listă electorală este necesar să obţină cel puţin 3,25% dintre voturile exprimate pentru a intra în Parlament, şi un minimum de patru mandate.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri