Alegeri parlamentare anticipate în Portugalia. De teama prezenței scăzute, în ultima oră li se permite și celor izolați să vină la vot

Data actualizării: Data publicării:
Oameni cu mască pe o stradă din Portugalia.
Guvernul portughez relaxează restricţiile, chiar dacă infectările sunt în creștere

Portughezii merg duminică la vot, la alegerile parlamentare anticipate. Guvernul portughez a decis să permită celor infectaţi să iasă din izolare şi să voteze în ultima oră înainte de închiderea secţiilor de votare la ora 19.00, scrie Reuters.

Autorităţile au promis siguranţă absolută în timpul votului.

Se estimează că peste 10% din cei 10 milioane de portughezi sunt izolaţi din cauza pandemiei. Ca în multe alte ţări europene, numărul infectărilor a crescut în ultimul timp din cauza variantei Omicron, decesele și spitalizările fiind însă puține datorită ratei de vaccinare foarte ridicate.

Prezenţa scăzută la urne ar putea pune probleme conturării unei majorități clare. Instabilitatea ar putea complica accesul Portugaliei la un pachet de 16,6 miliarde de euro, ajutor de la Uniunea Europeană pentru redresarea post-pandemie și pentru stimularea creșterii economice.

Acest scrutin anticipat a fost convocat după respingerea proiectului de buget pe 2022 al guvernului minoritar de către formaţiunile stângii radicale, care i-au permis premierului socialist Antonio Costa să ajungă la putere în 2015.

Multă vreme favorit în sondaje, Partidul socialist (PS, centru-stânga), a ajuns în cele din urmă foarte aproape de principala formaţiune de opoziţie, Partidul social-democrat (PSD, centru dreapta), condus de fostul primar din Porto, Rui Rio. Sondajele la ieşirea de la urne vor fi prezentate de televiziunile locale la ora 20.00 GMT.

Conform ultimelor sondaje publicate vineri, Partidul socialist al lui Costa era creditat cu 35-36% din intenţiile de vot, faţă de 33% în cazul PSD-ului lui Rio.
Oricare va fi învingătorul, va avea nevoie de susţinerea altor partide în sânul unui Parlament care se anunţă mai fragmentat.

Cu circa 6% din intenţiile de vot, partidul Chega, de extremă dreaptă, ar putea deveni a treia forţă politică în ţara cu 10 milioane de locuitori, chiar înaintea liberalilor (dreapta) şi a formaţiunilor stângii radicale, Blocul de stânga şi Coaliţia comunişti-verzi.

După ce a întors "pagina austerităţii" bugetare aplicate de dreapta până în 2015, prim-ministrul la final de mandat a făcut campanie promiţând să "întoarcă pagina pandemiei" datorită unei acoperiri vaccinale record şi venirii fondurilor europene din cadrul planului de relansare post-COVID.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri