Alegeri prezidenţiale în Croaţia. Oamenii aleg între actualul preşedinte Kolinda Grabar-Kitarovic și fostul premier Zoran Milanovic

Data publicării:
Croatian presidential election 2019
FOTO: Agerpres

Cetăţenii croaţi votează duminică în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, scrutin în care se înfruntă actualul preşedinte al ţării, Kolinda Grabar-Kitarovic, și fostul premier Zoran Milanovic, relatează site-ul de știri Reuters.

Alegerile prezidenţiale vor reprezenta un test important pentru Guvernul conservator actual al ţării, la doar câteva zile după ce Zagrebul a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Actualul preşedinte, Kolinda Grabar-Kitarovic, care candidează pentru a obţine un al doilea mandat, s-a clasat pe al doilea loc în urma primului tur, cu 26,7% din voturi, la mică distanță de social-democratul Zoran Milanovic, care a primit 29,6%.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 06:00 (07:00, ora României) şi se închid la ora locală 18:00 (19:00, ora României).

Președintele Croației are un rol mai degrabă ceremonial, care nu are posibilitatea de a refuza să promulge legi.

Grabar-Kitarovic, membră a Uniunii Democratice Croate (HDZ) a devenit, în 2015, prima femeie care ocupă funcţia de preşedinte al Croaţiei. Anterior, aceasta a ocupat funcţia de ministru de Externe. Ea a fost acuzată de-a lungul mandatului său că ar fi încercat să îşi atragă de partea sa alegătorii de extremă dreapta.

Sursa: Agerpres

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri