Alegeri prezidențiale în Italia. Noul preşedinte nu a fost ales nici după a treia rundă de vot

Data publicării:
Parlamentarii italieni votează la alegerile prezidențiale
Parlamentarii italieni votează la alegerile prezidențiale. Foto: Profimedia

Alegerile prezidențiale din Italia au ajuns miercuri la al treilea tur de scrutin, dar s-a încheiat însă fără niciun câștigător. Parlamentarii italieni nu au reuşit să desemneze un nou preşedinte al republicii nici după a treia rundă de vot, relatează Reuters.

La primele trei runde, un candidat trebuie să întrunească două treimi din voturi pentru a fi ales. Începând cu runda a patra, care se va organiza joi, este suficientă majoritatea simplă pentru ca unul din candidaţi să câştige.

Mulţi deputaţi au depus miercuri buletine de vot necompletate. Tot mai mulţi l-au indicat însă pe actualul şef al statului, Sergio Mattarella, deşi acesta anunţase că nu va accepta un al doilea mandat.

Blocurile politice de centru-stânga şi centru-dreapta nu par mai apropiate de un acord asupra unui candidat acceptabil pentru altele, mai scrie Reuters, citat de Agerpres.

În mod tradiţional, nu există candidaţi oficiali în cursă, dar actualul prim-ministru, Mario Draghi, este considerat de mult timp ca fiind favorit pentru acest rol. Având în vedere că nu poate deţine ambele funcţii, la Roma se poartă de săptămâni întregi negocieri cu privire la modul în care va continua guvernul său, în care sunt reprezentate aproape toate partidele majore din parlament.

Mandatul actualului preşedinte, Sergio Mattarella, se încheie la 3 februarie.

Preşedintele ţării este ales pentru un mandat de şapte ani, prin vot indirect, de către o adunare formată din membrii celor două camere ale parlamentului (629 de deputaţi şi 321 de senatori) şi din delegaţi din partea regiunilor.

Preşedintele, în calitate de şef al statului şi garant al Constituţiei, numeşte şeful guvernului şi, la propunerea acestuia, miniştrii. El are puterea de a dizolva Parlamentul şi, eventual, de a retrimite legile în faţa acestuia atunci când acestea sunt prezentate pentru promulgare. Prezidează Consiliul Suprem al Magistraturii, numeşte o treime din membrii Curţii Constituţionale şi are dreptul de a graţia. Preşedintele trebuie să fie cetăţean italian şi să aibă cel puţin 50 de ani, scrie AFP.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri