Alegeri SUA 2020. Ultimele două state au fost „adjudecate”: Biden câștigă Georgia, iar Trump câștigă Carolina de Nord (proiecții media)

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden, președintele ales al Statelor Unite ale Americii.
Joe Biden i-a prezentat pe viitorii consilieri prezidențiali. Foto: Getty Images

Ultimele state pentru care nu fusese încă stabilit un învingător în alegerile prezidențiale americane din 2020, conform proiecțiilor media, au fost atribuite - Carolina de Nord a fost câștigată de Donald Trump, iar Georgia va fi adăugată în suita de state a lui Joe Biden. Dacă rezultatele finale vor fi confirmate după renumărările ce vor avea loc în câteva dintre state, scorul final în Colegiul Electoral va fi de 306-232 pentru Joe Biden, președintele ales al Statelor Unite.

Harta finală alegeri SUA 2020
Harta electorală finală a Statelor Unite, după alegerile prezidențiale din 2020, conform ultimelor proiecții media. Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale cu 306 de voturi în Colegiul Electoral. Donald Trump a obținut 232.

Conform ultimelor proiecții (CNN, NBC, BBC), Joe Biden își mărește avansul în Colegiul Electoral la 306, mai mult decât suficient pentru a deveni următorul președinte al Statelor Unite. Scorul final președintelui în exercițiu, Donald Trump, este de 232 de voturi. Joe Biden a fost declarat câștigător, conform proiecțiilor și în Arizona, asigurându-i acestuia cele 11 voturi ale sale în Colegiul Electoral. Este pentru prima oară când democrații câștigă Georgia de la alegerile prezidențiale din 1992. De asemenea, democrații nu au mai câștigat Arizona, la nivel prezidențial, din 1996.

Autoritățile din state precum Georgia, acolo unde diferența dintre cei doi candidați a fost de 0,5% sau mai mică, vor efectua renumărări ale voturilor. Oficialii electorali din Georgia au anunțat că toate buletinele de vot vor fi renumărate manual.

Donald Trump a refuzat să accepte înfrângerea și continuă să facă afirmații nefondate conform cărora alegerile ar fi fost fraudate. Mai multe autorităţi americane implicate în gestionarea procesului electoral au declarat joi, într-un comunicat comun, la mai mult de o săptămână de la alegerile prezidenţiale, că nu s-a găsit „nicio dovadă” că ar exista buletine de vot pierdute sau modificate și sisteme de vot piratate.

Dacă scorul final (306-232) se va menține după certificarea rezultatelor, scorul va fi inversul celui din 2016, când Donald Trump a câștigat la aceeași diferență, obținând 306 de voturi, față de cele 232 ale candidatei democrate de atunci, Hillary Clinton. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri