Alerta de atac iminent cu rachete balistice din Hawaii nu a fost accidentală

Data actualizării: Data publicării:
nuclear

Ancheta din Hawaii deschisă după ce localnicii au primit pe telefoane, pe 13 ianuarie, mesaje în care erau avertizaţi să se adăpostească pentru că o rachetă balistică se îndreaptă spre insule, cu precizarea că nu este vorba despre un exerciţiu, arată că avertismentul fals nu a fost unul accidenatal, ci intenționat, scrie New York Times.

În dimineața zilei de 13 ianuarie, locuitorii din Hawaii au crezut că își trăiesc ultimele clipe. Panica s-a instalat rapid printre oameni, care au început să dea telefoane pentru a-și lua rămas bun de la cei dragi. A durat 40 de minute până când au fost trimise noi mesaje care corectau greșeala.

Comandamentul militar american a transmis că a fost o eroare umană. Acum, anchetatorii au descoperit că angajatul de la serviciul de urgență din Hawaii care a trimis mesajul avea performanțe slabe de mai multă vreme și a trimis avertismentul pentru că a crezut că statul american se află în pericol real, au declarat oficialii.

Bărbatul a interpretat greșit instrucțiunile de testare primite de la un superior și a crezut că acestea se referă la un atac iminent cu rachete balistice. La scurt timp după trimiterea mesajelor către locuitorii din Hawaii, guvernatorul David Ige a declarat că a fost un accident și că angajatul a „apăsat butonul greșit”.

Angajatul a fost concediat, în urma gafei, însă investigația în cazul său arată că superiorii lui aveau dubii privind competențele bărbatului de mai bine de 10 ani și că a confundat de alte două ori exercițiile cu atacuri iminente.

Pe 13 ianuarie, când i s-a transmis că trebuie să anuleze de urgență alerta trimisă, angajatul „a stat acolo uitându-se în gol și nu a răspuns”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri