Alertă la o sinagogă din Germania: Un sirian de 16 ani intenționa să detoneze o bombă în timpul unei ceremonii religioase

Data actualizării: Data publicării:
politie germania polizei
Poliţia germană anunţă dejucarea unui atac asupra unei sinagogi şi arestarea a patru persoane. Foto: Profimedia Images

Autoritățile germane au intrat în alertă miercuri după ce au fost informate că un sirian de 16 ani intenționează să comită un atac cu bombă la o sinagogă din Hagen, în toiul sărbătorii evreieşti Yom Kippur. Polițiiștii au dejucat posibilul atac și l-au arestat preventiv pe tânărul sirian, dar și pe trei apropiați ai acestuia, scrie BBC.

Poliţia a dejucat un posibil atac islamist asupra unei sinagogi din vestul Germaniei şi a arestat patru persoane, printre care şi un sirian de 16 ani, în legătură cu atacul, a anunţat ministrul de interne din landul Renania de Nord - Westfalia.

Autorităţile un primit „un pont foarte serios şi foarte concret” că un atac asupra sinagogii din oraşul Hagen ar putea avea loc de sărbătoarea evreiască de Yom Kippur, a declarat ministrul Herbert Reul.

Poliţia a întărit măsurile de securitate în jurul clădirii miercuri seară şi a căutat dispozitive explozibile, dar nu a găsit nimic periculos, a mai spus Reul în cadrul unei conferinţe de presă.

El a precizat că sinagoga vizată a anulat ceremoniile de Yom Kippur. Pontul primit de autorităţi includea şi detalii privind momentul atacului, a adăugat ministrul regional.

Patru persoane au fost arestate preventiv

În cadrul unei anchete, au fost arestaţi preventiv patru militanţi islamişti, inclusiv un adolescent în vârstă de 16 ani de origine siriană.

Potrivit presei locale germane, el ar fi fost arestat joi dimineaţa, în gara din Hagen, iar trei apropiaţi ai acestuia ar fi fost arestaţi la domiciliu. Tânărul sirian ar fi intenționat, conform conversaţiilor interceptate de serviciile secrete, să comită un atac cu bombă la sinagogă.

Miercuri seară, evreii sărbătoreau Yom Kippur cea mai importantă sărbătoare iudaică, fiind considerată o zi a ispășirii, a regretării păcatelor din anul care a trecut, în sinagoga din Hagen.

Germania s-a confruntat cu o înmulţire a actelor antisemite în ultimii ani, cele mai multe comise de extrema dreaptă.

În 2019, un extremist de dreapta a comis un atac armat asupra unei sinagogi din oraşul german Halle, împuşcând mortal doi trecători. Atunci poliţia a fost criticată pentru că a ajuns târziu la locul atacului, deşi a reuşit în cele din urmă să-l aresteze pe agresor, care ispăşeşte acum o condamnare pe viaţă pentru aceste crime, scrie Agerpres.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri