Alexei Navalnîi a fost încarcerat la „Tăcerea Marinarului”, închisoarea de maximă securitate a serviciilor secrete ruseşti

Data actualizării: Data publicării:
închisoarea Tăcerea Marinarului de lângă Moscova, unde a fost închis Alexei Navalnîi
Închisoarea „Tăcerea Marinarului”. Foto; Profimedia Images

Alexei Navalnîi, principalul opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, se află încarcerat în acest moment într-una dintre cele mai renumite închisori ale Moscovei: „Tăcerea Marinarului”, controlată de serviciile secrete ruseşi şi un loc în care au fost închişi, de-a lungul vremii, o serie de deţinuţi celebri ori opozanţi ai Kremlinului, informează Reuters.

„Am tot citit despre această închisoare şi acum iată-mă aici”, a spus Navalnîi, într-un mesaj postat pe Instagram. „Viaţa în Rusia”.

Alexei Navalnîi, principalul opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost arestat duminică la câteva minute după ce a aterizat la Moscova, la întoarcerea din Germania. În ultimele 5 luni Navalnîi a fost tratat într-un spital din Berlin şi s-a recuperat după otrăvirea cu Noviciok de anul trecut, pusă la cale de serviciie secrete.

fereastră cu gratii de la închisoarea „Tăcerea Marinarului” din Moscova, unde a fost închis Alexei Navalnîi
O fereastră cu gratii de la închisoarea „Tăcerea Marinarului” din Moscova, unde a fost închis Alexei Navalnîi. Foto: Profimedia Images

Opozantul rus se află acum închis sub strictă supraveghere într-o aşa-numită „celulă VIP” din închisoarea „Tăcerea Marinarului”, situată în nord-estul Moscovei. El va rămâne aici pentru cel puţin 30 de zile după ce a fost acuzat că a încălcat condiiile supravegherii prin faptul că a rămas în Germania şi nu s-a prezentat, la finele anului trecut, la biroul Serviciului Federal al Penitenciarelor în legătură cu o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare.

Cel puţin două săptămâni, Navalnîi se va afla în izolare, ca măsură anti-COVID-19, după cum a declarat Alexei Melnikov, membru al unei comisii care monitorizează şi verifică tratamentul la care sunt supuşi deţinuţii în Rusia.

Potrivit celor spuse de Melnikov, Navalnîi stă într-o celulă în care are la dispoziţie un frigider, un fierbător de apă electric, apă caldă şi un televizor.

Mesajul pentru Navalnîi de la un alt opozant al lui Putin, închis în acelaşi loc: O să fie greu la început. Şi deloc uşor după

Marina Litvinovici, membră a aceleaşi comisii de monitorizare, a spus că opozantul rus e deţinut într-o secţie a închisorii aflată sub controlul serviciilor secrete ruseşti.

Serghei Magniţki, un fost opozant al Kremlinului, a murit în această închisoare în 2009, la vârsta de 39 de ani, după ce i s-a refuzat accesul la îngrijiri medicale. Magniţki, care acuzase oficialii guvernamentali de corupţie, a fost în repetate rânduri bătut de gardienii închisorii şi ţinut în condiţii inumane, conform Business Insider.

Un alt opozant al lui Putin, Mihail Hodorovski, care petrecut în aceeaşi închisoare 4 ani, a spus că lui Navalnîi nu îi va fi uşor aici:

O să fie greu la început. Şi deloc uşor după. Poţi fi ucis în orice clipă.

De asemenea, Marina Litvinovici a spus că uneori până şi avocaţilor le e interzis accesul la clienţii lor din această închisoare şi că deţinuţii care nu cooperează nu au acces la îngrijiri medicale.

Mama lui Navalnîi, Ludmila, a declarat că oficialii închisorii „Tăcerea Marinarului” nu au vrut să primească scrisorile pe care aceasta le-a scris pentru fiul ei, invocând „probleme tehnice”.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri