Alexei Navalnîi e în stare critică după o posibilă otrăvire, spun apropiații lui. De săptămâna trecută nu se mai știe nimic despre el

Data actualizării: Data publicării:
O imagine cu opozantul rus Aleksei Navalnîi într-o celulă de închisoare este proiectată pe un ecran într-o sală de judecată din Moscova, pe 24 mai 2022.
Aleksei Navalnîi, un vocal oponent al lui Vladimir Putin, a fost arestat în Rusia la începutul lui 2021. Foto: Profimedia Images

Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi, care se află într-o colonie penală, se confruntă cu dureri puternice de stomac care ar putea fi o consecință a unei otrăvi cu acțiune lentă, a declarat vineri un apropiat al acestuia, citat de The Guardian.

Ruslan Shaveddinov a declarat că săptămâna trecută, o ambulanță a fost chemată la colonia penală de maximă securitate IK-6 din Melekhovo, la aproximativ 250 km est de Moscova, unde este reținut Navalnîi.

Situația lui este critică, suntem cu toții foarte îngrijorați”, a declarat Ruslan Shaveddinov pentru The Guardian într-un interviu telefonic. „Înțelegem că situația trebuie să fi fost foarte rea dacă a fost chemată o ambulanță”, a spus el, adăugând că autoritățile închisorii au refuzat să îl interneze pe Navalnîi la spital. Nu există nicio actualizare cu privire la starea de sănătate a lui Navalnîi de la sosirea ambulanței, a spus Shaveddinov, deoarece „conducerea închisorii face tot posibilul pentru a-l izola”.

Navalnîi comunică prin avocații săi cu lumea exterioară.

În vârstă de 46 de ani, Navalnîi ispășește pedepse de 11 ani și jumătate, sub acuzații care includ fraudă și sfidarea instanței, despre care organizațiile pentru drepturile omului spun că au fost inventate pentru a-l reduce la tăcere.

Îngrijorările legate de sănătatea lui Navalnîi au crescut în ultimele luni și au condus la o petiție la începutul acestui an din partea unui grup de parlamentari și medici ruși care și-au folosit numele complet pentru a cere ca acesta să primească îngrijiri medicale mai bune, în ciuda riscului ca ei să fie urmăriți penal pentru exprimarea disidenței.

Shaveddinov a spus că el și echipa lui crede acum că Navalnîi este otrăvit încet. „Teoria noastră este că îl ucid treptat, folosind otravă cu acțiune lentă care este aplicată prin alimente. Ar putea suna a paranoia, dar după otrăvirea cu noviciok, pare complet plauzibil. A slăbit 8 kg în două săptămâni, acest lucru nu s-a întâmplat înainte și medicii nu îi spun de ce suferă atât de mult”, a spus Șaveddinov.

Întrebat despre afirmațiile conform cărora Navalnîi ar putea fi otrăvit încet, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus că Kremlinul nu urmărește starea sănătății sale și că aceasta este o chestiune ce ține de serviciul federal penitenciar.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri