Alexei Navalnîi îi cheamă pe ruși să protesteze din nou în weekend, în fața sediului fostului KGB

Data actualizării: Data publicării:
Poliţia arestează un demonstrant la protestele pro-Navalnîi din Habarovsk, Rusia.
Poliţia arestează un demonstrant la protestele pro-Navalnîi din Habarovsk, Rusia. Foto: Profimedia Images

Susținătorii opozantului rus Alexei Navalnîi au fost chemați să protesteze în fața clădirii serviciului de informații rus FSB (succesorul KGB), duminică, 31 ianuarie. Echipa lui Navalnîi a publicat mesajul de mobilizare pe Facebook, cerând susținătorilor opozantului rus să protesteze pașnic pentru eliberarea acestuia din arest. Protestul ar urma să se desfășoare atât în fața clădirii din Lubianka, sediul FSB, cât și în piața Staraia, acolo unde se află administrația prezidențială rusă. Ar fi al doilea weekend de proteste în Rusia, după reîntoarcea lui Navalnîi în țară.

„Vom merge în marş prin Moscova. Ne vom stabili traseul în funcţie de situaţie”, a precizat echipa lui Navalnîi, pe Facebook. Opoziţia rusă se reuneşte cu regularitate în faţa clădirii din Lubianka, în care funcţiona o închisoare în perioada sovietică, - un simbol al terorii staliniste - unde serviciile secrete sovietice au torturat şi executat mii de persoane. Mai recent, Aleksei Navalnîi a acuzat FSB că se află în spatele otrăvirii sale la sfârşitul lunii august cu agent neurotoxic Noviciok, la ordinul lui Vladimir Putin. Acuzațiile au fost respinse de Kremlin.

După o convalescenţă de cinci luni în Germania, opozantul s-a întors în 17 ianuarie în Rusia, unde a fost imediat arestat chiar la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo în cadrul uneia dintre numeroasele proceduri judiciare care îl vizează.

Navalnîi a fost arestat preventiv imediat după sosirea în Rusia, fiind audiat sumar și fără un anunț prealabil chiar în secția de poliție în care fusese dus. Autoritățile ruse îl acuză că a încălcat termenii unei condamnări cu suspendare într-un caz de fraudă din 2014. Navalnîi spune că această condamnare este inventată și că nu se face vinovat de nicio infracțiune.

„FSB, autorii otrăvirii sunt la Lubianka. Iar în piaţa Staraia, administraţia prezidenţială care decide dacă Navalnîi trebuie închis sau eliberat. Iată pentru ce ne adresăm lor”, a declarat marţi pentru AFP Leonid Volkov, unul din principalii consilieri ai lui Navalnîi, conform Agerpres.

Pentru a obţine eliberarea opozantului, mii de persoane au manifestat sâmbătă în toată Rusia, în special în oraşe unde mobilizarea de obicei este redusă. Încurajată de acest succes, mişcarea lui Navalnîi a lansat acest nou apel la manifestaţii pentru ziua de 31 ianuarie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reiterat la rândul său că protestatarii au încălcat legea participând la aceste manifestaţii neautorizate. Potrivit evidenţei organizaţiei neguvernamentale OVD-Info, aproape 3.900 de protestatari au fost arestaţi şi 15 dosare penale, cu posibile pedepse grele, au fost deschise.

Comitetul de anchetă rus însărcinat cu principalele dosare penale a indicat că doi bărbaţi sunt acuzaţi de „violenţe împotriva forţelor de ordine” în cursul manifestaţiilor de la Moscova, infracţiune pasibilă cu zece ani de închisoare.

Pe fondul acestor proteste, echipa lui Navalnîi a publicat săptămâna trecută o anchetă anticorupţie răsunătoare despre un somptuos palat care ar fi fost construit pentru preşedintele Putin, ceea ce acesta a negat luni.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri