„Alianța tancurilor”. Biden i-a mulțumit lui Scholz pentru blindatele promise Ucrainei și i-a transmis un mesaj lui Putin

Data actualizării: Data publicării:
biden putin scholz
Joe Biden (stânga) i-a mulțumit lui Olaf Scholz (centru) pentru tancurile promise Ucrainei și i-a transmis un mesaj lui Vladimir Putin (dreapta). Foto: Profimedia Images

Președintele american Joe Biden i-a mulțumit cancelarului german Olaf Scholz pentru oferta Germaniei de a trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei, după ce șeful de la Casa Albă a anunțat oficial că SUA vor transporta în următoarele luni un batalion întreg de tancuri Abrams Kievului. Cele două tipuri de vehicule blindate sunt considerate unele dintre cele mai performante tancuri din lume. Biden a spus de asemenea că acestea nu sunt o „amenințare ofensivă” la adresa Rusiei.

Președintele SUA insistă că ajutorul este folosit pentru a asista Ucraina în a-și apăra și proteja teritoriul, potrivit BBC.

„Nu există o amenințare ofensivă față de Rusia”, a spus Joe Biden. „Dacă trupele se întorc în Rusia, acest război s-au putea încheia astăzi”, a adăugat acesta.

Biden a subliniat că țările „nu vor permite unui stat să fure cu forța teritoriul vecinului”.

Anterior, miercuri, un oficial de rang înalt de la Casa Albă a spus că tancurile Abrams vor ajuta Ucraina să-și recapete teritoriile actualmente ocupate de Rusia.

Președintele american a mai precizat că îi este „recunoscător” cancelarului Olaf Scholz pentru oferta Germaniei de a trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei.

„Germania s-a ridicat cu adevărat la așteptări”, a spus Biden.

Angajamentul față de Ucraina este „un angajament mondial”, a adăugat șeful de la Casa Albă.

Președintele Statelor Unite i-a mulțumit fiecărui membru al coaliției de 50 de state pentru contribuțiile semnificative în a ajuta Ucraina.

Biden îi spune lui Zelenski că SUA încă sprijină Ucraina

Joe Biden a precizat că astăzi este ziua președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și i s-a adresat spunând: „Suntem cu voi atâta timp cât este nevoie”.

Biden spune că Vladimir Putin s-a așteptat ca sprijinul SUA pentru Ucraina să se diminueze odată cu trecerea timpului. „S-a înșelat”, a spus el. „Suntem uniți, America este unită, la fel este și lumea”.

Liderul de la Washington a declarat că decizia de a trimite tancuri este „o dovadă suplimentară a angajamentului nostru de neclintit și de durată față de Ucraina”.

Miercuri dimineață, un oficial de rang înalt din Casa albă a avertizat că SUA se așteaptă ca Putin să pornească o ofensivă în următoarele luni, odată cu încălzirea vremii.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri