Aliații republicani ai lui Donald Trump se delimitează de afirmațiile privind amânarea alegerilor: „Nu e o idee prea bună”

Data publicării:
donald trump grimasa se stramba
FOTO: Guliver/Getty Images

Mai mulți republicani, aliați ai lui Donald Trump în Congres, l-au contrazis deschis pe președinte în ce privește dorința acestuia de a amâna alegerile din noiembrie pe motivul că acestea ar putea fi fraudate, scrie CNN.

Președintele SUA nu are nicio autoritate în ce privește organizarea sau amânarea alegerilor prezidențiale, ele fiind organizate de guvernele statelor, iar data fiind stabilită la nivelul Congresului.

Șeful comisiei juridice din Senat, republicanul Lindsey Graham, un aliat al lui Trump a declarat că „ideea lui Trump de a amâna alegerile nu e una foarte bună”. Un alt membru al leadership-ului republican, senatorul John Thune spune, de asemenea, că alegerile vor avea loc în noiembrie, în ciuda declarațiilor președintelui.

„Este genul de declarație care captează atenția presei, dar mă îndoiesc că va primi vreo atenție serioasă. Am avut alegeri în fiecare noiembrie din 1788 și până acum, și mă aștept că așa va fi anul acesta”, a spus el.

„Nu, nu vom amâna alegerile”, a spus și senatorul republican al statului Wyoming, John Barrasso, în cadrul unui interviu.

Pe Twitter, congresmanul republican Adam Kinzinger, din Illinois, i-a reamintit, cu răceală, președintelui Trump că data alegerilor este stabilită de Congres: „Pentru reîmprospătarea memoriei: Data alegerilor este stabilită de Congres. Mă voi opune tuturor încercărilor de a amâna alegerile din 2020”, a scris el.

Nici guvernatorul republican al Floridei, unul dintre statele esențiale pentru Trump în matematica electorală din colegiul electoral, nu este încântat de idee și spune că nu este nevoie de amânarea alegerilor, conform Bloomberg.

„A cerut ca alegerile să fie amânate? Nu se va întâmpla în Florida”, a spus Ron DeSantis, un alt aliat și apropiat al lui Trump care rareori se pozițioanează în opoziție cu președintele.

Donald Trump a sugerat, pe Twitter, o amânare a alegerilor până când oamenii vor putea vota „în condiții siguranță și adecvat”, deși nu există dovezi sau vreun precedent conform căreia votul prin corespondență ar putea fi fraudat sau viciat.

Trump este un adversar cunoscut al votului prin corespondență, despre care spune că ar fi o modalitate de fraudare masivă a votului.

„Cu vot universal prin corespondență, 2020 (alegerile din – n. red.) vor fi cele mai incorecte și mai fraudate alegeri din istorie. Va fi o mare rușine pentru SUA. Să amânăm alegerile până când oamenii vor putea vota în condiții de siguranță și adecvat”, a spus Trump într-o postare pe contul său de Twitter.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri