Aliatul lui Erdogan, amenințare frontală la adresa Greciei

Data publicării:
ODAwJmhhc2g9NjFlMjQwNWY1ZTk3ZmFkYWJhNmM5M2FlNDNmOGQzOTA=.thumb

Devlet Bahceli, liderul Partidului Acțiunii Naționaliste (MHP), principalul aliat al președintelui Recep Tayyip Erdogan, a transmis Greciei că Ciprul va fi mereu „turcesc”.

Declarația politicianului de la Ankara a venit în replică la criticile formulate de Atena pe seama unui clip de campanie al MHP, în care Cipru este prezentat ca teritoriu al Turciei, transmite Ekathimerini.

„Ce ar trebui să facem? Ciprul este turcesc și așa va fi pentru totdeauna”, a afirmat Bahceli la un miting electoral organizat în Izmir.

Liderul MHP a avertizat Grecia să nu uite „zilele în care bunicii voștri s-au scufundat pe fundul mării”, făcând aluzie la războaiele greco-turce de-a lungul istoriei.

Unl dintre conflicte este cel din 1974, când soldații turci au invadat Ciprul, pe motiv că îi apărau pe etnicii turci de perscuțiile ciprioților.

Sângeroasa invazie s-a sfârșit cu ruperea țării în două, situație nerezolvată până astăzi: Republica Cipru și Republica turcă a Cirpului de Nord. Ambele entități statele sunt separate de o linie de demarcație impusă de ONU.

Comunitatea internațională consideră că talerul nordic al insulei se află sub ocupație turcă. În timp ce partea greacă a Ciprului beneficiază de avantajele economice ale recunoașterii internaționale, fiind membră UE, partea turcă este subdezvoltată și masiv depopulată.

Speranțele de reunificare rămân pe agenda politică a celor două entități, dar de cele mai multe ori sunt transformate în arme de șantaj politicianist. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri