Ambasadorii SUA și UE în Rusia au părăsit Moscova după ce și-au încheiat mandatele diplomatice

Data publicării:
BeFunky-collage
Ambasadorii SUA și UE în Rusia. Colaj Foto. Sursă: Profimedia Images

Ambasadorii Statelor Unite și ai Uniunii Europene în Rusia au părăsit Moscova după ce și-au încheiat mandatele diplomatice și pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina a făcut ca relațiile dintre Occident și Moscova să ajungă la cel mai scăzut punct de după Războiul Rece, notează The Moscow Times.

Markus Ederer, ambasadorul UE la Moscova, a părăsit și el Rusia, potrivit unei surse diplomatice anonime de la Bruxelles , citată duminică de agenția de presă de stat rusă TASS.

Ambasadorul Franței în Malaezia , Roland Galharague, îl va înlocui pe Ederer, ca parte a unei „schimbi planificate”, în viitorul apropiat, se arată în relatarea presei ruse. 

„UE aderă la necesitatea de a menține deschise canale diplomatice de comunicare cu Moscova în ciuda crizei în relațiile cu Rusia”, a adăugat sursa diplomatică.

La fel ca Ederer, John Sullivan, ambasadorul care a reprezentat Statele Unite în Rusia în perioada sensibilă în care Vladimir Putin a invadat Ucraina readucând războiul pe continentul european, și-a încheiat mandatul și a plecat de la Moscova, a anunțat duminică Ambasada SUA într-un comunicat.

Plecarea lui John Sullivan - un diplomat extrem de experimentat - a fost bruscă și nu a existat niciun indiciu anterior că retragerea sa era iminentă, notează „The Washington Post”. 

Sâmbătă, John Sullivan a participat la funeraliile de la Moscova ale lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, despre care a spus că a fost „un om de stat care a schimbat lumea prin viziunea sa asupra coexistenței pașnice și asupra transformării țării sale și a restului lumii”. 

John Sullivan fusese numit ambasador al SUA în Rusia de către fostul președinte Donald Trump, în decembrie 2019, dar președintele Joe Biden i-a cerut să rămână în funcție. 

„John Sullivan a fost numit în post în decembrie 2019 și a ocupat funcția de ambasador timp de aproape trei ani. În urma plecării sale, el se va retrage dintr-o carieră în serviciul public care s-a întins pe parcursul a patru decenii și pe durata mandatelor a cinci președinți americani, inclusiv în calitate de secretar de stat adjunct și în funcții de conducere la Departamentele de Justiție, Apărare și Comerț”, arată Ambasada SUA de la Moscova în comunicat.

„Elizabeth Rood își va asuma îndatoririle de însărcinat cu afaceri la Ambasada SUA la Moscova până la sosirea succesorului ambasadorului Sullivan”, a spus ambasada.

De la lansarea ofensivei ruse în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, Occidentul a impus sancțiuni economice drastice împotriva Moscovei și a oferit un ajutor militar substanțial Kievului.

Citește și: Ucraina anunță că a recucerit localități din Herson. Zelenski: Steagurile țării se întorc în locurile unde ar trebui să fie de drept

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri