Ambasadorul Japoniei în China, convocat la ministerul de externe de la Beijing după summitul G7

Data publicării:
Ambassador to Japan Gianluigi Benedetti, European Council President Charles Michel, German Chancellor Olaf Scholz, U.S. President Joe Biden, Japanese Prime Minister Fumio Kishida, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy, French President Emmanuel Macron, Canadian Prime Minister Justin Trudeau, British Prime Minister Rishi Sunak and European Commission President Ursula von der Leyen pose for a photo prior to a discussion at the summit of the Group of Seven major powers at Grand Prince Hotel Hiroshima
Liderii G7 s-au întâlnit la Hiroshima. Foto: Profimedia

Ambasadorul Japoniei în China a fost convocat la Ministerul de externe de la Beijing pentru a i se transmite un protest oficial împotriva „exagerării problemelor legate de China” la summitul G7 de la sfârşitul săptămânii trecute.

Liderii celor mai avansate economic democraţii din lume, reuniţi la Hiroshima, în Japonia, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de tensiunile în creştere din regiunile maritime din vecinătatea Chinei, precum şi pentru situaţia drepturilor omului în această ţară, inclusiv în Tibet şi în provincia Xinjiang din nord-vest.

Conform unui comunicat emis duminică seara de ministerul de externe de la Beijing, Sun Weidong, adjunct al ministrului chinez de externe, a afirmat că Japonia a colaborat cu alte ţări la reuniunea la vârf a G7 pentru „activităţi şi declaraţii comune (...) cu scopul de a denigra şi ataca China, amestecându-se grosolan în afacerile interne ale Chinei, încălcând principiile fundamentale ale dreptului internaţional şi spiritul celor patru documente politice dintre China şi Japonia” - o referinţă la declaraţia comună bilaterală din 1972.

Oficialul chinez a declarat că acţiunile Japoniei dăunează suveranităţii, securităţii şi intereselor de dezvoltare ale Chinei, iar ţara sa este „foarte nemulţumită” şi „se opune ferm” acestor acţiuni.

„Japonia ar trebui să îşi corecteze modul în care înţelege China, să ia act de autonomia strategică, să respecte principiile celor patru documente politice dintre China şi Japonia şi să promoveze în mod real dezvoltarea stabilă a relaţiilor bilaterale, cu o atitudine constructivă”, a adăugat el.

„China să facă mai întâi paşi pozitivi”

În replică, ambasadorul japonez Hideo Tarumi a replicat că este „firesc” ca G7 să se refere la probleme de interes comun, aşa cum a procedat şi în trecut, şi că grupul va continua să facă la fel şi pe viitor, atât timp cât China nu îşi schimbă comportamentul.

„China ar trebui să facă mai întâi paşi pozitivi pentru a reacţiona la motivele de îngrijorare, dacă China cere să nu se facă referire la ele”, a arătat diplomatul, conform documentului primit de presă.

Hirozaku Matsuno, secretar-şef al guvernului de la Tokyo, a evidenţiat în informarea de luni că politica ţării sale faţă de China a fost permanent de a insista asupra problemelor când este necesar şi de a solicita un comportament responsabil, făcând în acelaşi timp paşi pentru soluţionarea problemelor şi pentru cooperarea în chestiunile de interes comun.

În urma summitului G7, diplomaţia chineză a exprimat nemulţumiri şi faţă de Regaul Unit. Ambasada chineză la Londra a cerut încetarea denigrării şi a calomniilor împotriva Chinei, pentru a se evita degradarea în continuare a relaţiilor bilaterale.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri