Ambasadorul Slovaciei la Budapesta, convocat după ce ministrul de Externe slovac a spus că Ungaria ar vrea teritorii dacă Putin câștigă

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul de Externe slovac, într-o emisiune televizată
Ambasadorul Slovaciei la Budapesta, convocat. Foto: Facebook Rastislav Káčer

Ambasadorul Slovaciei la Budapesta a fost convocat miercuri la Ministerul de Externe ungar, după ce ministrul de Externe slovac a susținut într-o emisiune televizată că în cazul unei victorii obținute de Putin în războiul cu Ucraina, Ungaria ar fi ridicat deja pretenții teritoriale asupra Slovaciei.

„Dacă Vladimir Putin ar fi avut succes în Ucraina, Ungaria ar fi ridicat deja pretenții teritoriale asupra Slovaciei”, a declarat marți ministrul slovac de Externe, Rastislav Káčer, relatează 24.hu.

Întrebat dacă nu crede că politica maghiară ar putea ajunge în zece ani să aibă pretenții teritoriale, Káčer a spus că problema aceasta este de actualitate și de aceea este important pentru Slovacia ca Putin să nu învingă Ucraina.

Ministrul de Externe slovac spune că „are un dosar uriaș al serviciilor secrete în seif”, pentru că a trăit cinci ani în Ungaria și a monitorizat politica de securitate timp de treizeci de ani. În opinia sa, eșarfa Ungariei Mari a lui Viktor Orbán reflectă probleme strategice grave.

Káčer a criticat în repetate rânduri Ungaria, însă e pentru prima oară când susține deschis că Budapesta reprezintă o amenințare la adresa securității, scrie sursa citată. Declarațiile lui Káčer au revoltat partidul aflat la guvernare din Slovacia (OľaNO - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, tradus în română: „Oameni obișnuiți și personalități independente”). Fostul prim-ministru al Slovaciei Igor Matovič, președinte al OľaNO, și deputatul Gyimesi György l-au criticat pe Káčer, în cadrul unei conferințe de presă comune, miercuri după-amiază.

Gyimesi a spus că ministrul de Externe răspândește știri false și alarmism atunci când vorbește despre Ungaria ca fiind o amenințare la adresa integrității teritoriale a Slovaciei. El i-a cerut ministrului să prezinte dosarul despre care vorbește sau să-și ceară scuze față de Ungaria.

„Aceasta este o acuzație gravă la adresa unuia dintre cei mai apropiați parteneri ai noștri, cu care avem cea mai lungă frontieră comună”, a declarat președintele OĽaNO, care a afirmat că ministrul de Externe folosește „cartea maghiară” înainte de alegeri.

Tamás Menczer, secretar de stat pentru relații bilaterale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului, a scris miercuri seară pe Facebook că în contextul crizlor cu are se confruntă Europa este nevoie de politicieni sobri, iar actualul ministru de externe al Slovaciei nu este unul dintre ei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Ministrul Káčer atacă practic Ungaria pentru că suntem pro-pacea și anti-sancțiuni. Dar nu vom schimba acest lucru, chiar dacă ministrului Káčer nu-i place. Astăzi, l-am sunat pe ambasadorul slovac la Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta și i-am spus că ceea ce a spus Rastislav Káčer este inacceptabil, minciuni fără sens. Parteneriatul ungaro-slovac și alianța V4 pot supraviețui unor figuri precum Rastislav Káčer”, a declarat oficialul maghiar.

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri