Ambasadorul SUA la ONU: O invazie a Ucrainei s-ar putea solda cu până la cinci milioane de refugiați

Data actualizării: Data publicării:
Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul sua la onu, cu ochelari, la microfon
Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, avertizează asupra unei posibile crize umanitare în Ucraina. Foto: Profimedia

O invazie a Ucrainei de către Rusia ar putea duce la una din cele mai mari crize a refugiaților, cu până la cinci milioane de oameni care și-ar părăsi casele, a declarat miercuri ambasadorul SUA la ONU. Și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a referit la criza ucraineană ca la un „moment de pericol” pentru întreaga lume.

„Cetățenii de rând ai Rusiei ar trebui să se întrebe câte vieți de ruși este dispus Putin să sacrifice pentru a-și împlini ambițiile. Dacă Rusia continuă pe calea aceasta, ar putea - potrivit estimărilor noastre - crea o nouă criză a refugiaților, cu până la cinci milioane de oameni dislocați”, a declarat miercuri Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul Statelor Unite la ONU.

La rîndul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a atenţionat că lumea este în faţa unui „moment de pericol”,  denunţând din nou „încălcările” comise de Moscova la adresa Kievului.

„Decizia Rusiei de a recunoaşte aşa-zisa independenţă a regiunilor Doneţk şi Lugansk - şi urmarea - sunt încălcări ale integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei şi incompatibile cu principiile Cartei Naţiunilor Unite”, a declarat Antonio Guterres în deschiderea reuniunii Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Luând cuvântul imediat după, ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, a subliniat că Ucraina nu era o ameninţare pentru Rusia.

„Ucraina nu a plănuit niciodată şi nu plănuieşte nicio operaţiune militară în Donbas”, a declarat Kuleba, potrivit Agerpres.

Şeful diplomaţiei ucrainene a cerut ONU „acţiuni concrete şi rapide” pentru a opri angrenajul alimentat, potrivit lui, de Rusia şi desfăşurările sale militare.

„Începutul unui război la scară mare în Ucraina va fi sfârşitul ordinii mondiale aşa cum o cunoaştem noi”, a atenţionat Dmitro Kuleba.

Reuniunea Adunării Generale, la care participă 193 de membri ai ONU, este o sesiune anuală asupra „teritoriilor ucrainene ocupate temporar”, organizată după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Mai mulţi miniştri ar urma să aibă intervenţii în timpul reuniunii ce va dura pe întreaga durată a zilei de miercuri. Chiar dacă nu era prevăzut iniţial, Antonio Guterres a decis să participe la reuniune după ce s-a întors grabnic la New York, anulându-şi în ultima clipă o deplasare în Africa. 

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri