Amenințare voalată a șefului Statului Major General turc la adresa Greciei

Data publicării:
av

Șeful Statului Major General al armatei turce, Hulusi Akar, a cerut voalat Greciei să nu subestimeze linia roșie a Turciei în zona fierbinte din Marea Egee, o sursă de tensiuni belicoase în ultimele luni între Ankara și Atena.

„Dacă va fi necesar, vom îndeplini orice datorie care ne va fi trasată în Marea Mediterană sau în Marea Egee, fără ezitare. Nimeni nu ar trebui să ne subestimeze în legătură cu această chestiune”, a subliniat oficialul militar turc, transmite Hurriyet Daily News.

Hulusi Akar a abordat acest subiect în cadrul unei vizite de inspecție la bordul fregatei TCG Gaziantep, care participă la exercițiul militar Furtuna Albă din Marea Mediterană.

CITIȚI ȘI: Analist: Pericolul unui război greco-turc crește săptămânal 

Chiar dacă în declarația sa Akar nu a menționat Grecia, interesele geopolitice ale Turciei se ciocnesc în mod tradițional cu cele ale Atenei în Marea Egee. 

Pe acest filon marin, coliziunile dintre vase grecești de război și turce au devenit un peisaj frecvent.

O serie de insule din Egee sunt numite de Turcia „zone gri”, zone cu jurisdicție contestată. Grecia, pe de altă parte, nu recunoaște astfel de „zone gri”, în conformitate cu Tratatul de la Lausanne și cu dreptul internațional.

CITIȚI ȘI: Foreign Policy: Grecia și Turcia sunt la un pas de război

Tensiunile dintre Turcia și Grecia s-ar reduce considerabil, dacă Atena nu ar mai privi Marea Egee ca fiind o „mare în întregime grecească”, este de părere premierul turc Binali Yildirim.

Grecia trebuie să țină cont de „interesele legitime” și de „drepturile legale” ale Turciei ca „stat de coastă”, a afirmat oficialul de la Ankara într-un interviu oferit publicației săptămânalte To Vima, citată de Ekathimerini.  

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri