Amenințarea unei „erupții explozive”. În Hawaii s-a deschis a 18-a fisură cu magmă

Data publicării:
New fissure erupts in Kilauea's east rift zone
Foto: Agerpres

Erupția devastatoare a vulcanului Kilauea, din Hawaii, pune noi probleme insulelor americane. O a 18-a fisură a început să arunce magmă fierbine, duminică, iar autoritățile trag un nou semnal de alarmă și avertizează asupra pericolului unei „erupții explozive”, relatează ABC News.

New fissure erupts in Kilauea's east rift zone
Foto: Agerpres

Citește și: Ar putea insulele Hawaii să dispară?

Agenția Apărării Civile din Hawaii a anunțat că a fost identificată o a 18-a fisură în scoarța pământului, pe o proprietate privată din cartierul rezidențial Lanipuna Gardens. „Activitatea seismică și vulcanică din zonă sunt motivul apariției acestei noi fisuri”, au declarat autoritățile.

Alte două fisuri, a 16-a și a 17-a, au apărut în cursul zilei de sâmbătă, ambele localizate în apropiere de centrala electrică Puna Geothermal. Vulcanul Kilauea a erupt pe data de 3 aprilie, iar aproape 2.000 de oameni au fost evacuați din calea lavei și a substanțelor toxice care au încărcat atmosfera din Hawaii.

Președintele american Donald Trump a declarat stare de calamitate în Hawaii, pentru ca autoritățile să poată accesa fondurile federale pentru dezastre naturale. Cel puțin 35 de clădiri, dintre care 24 de case, au fost pulverizate de magma fierbinte, până acum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri