Amintirea unui câine cu nume rasist, mascota unui escadron faimos în Al Doilea Război Mondial, a fost îndepărtată dintr-o bază militară

Data publicării:
GUY GIBSON (1919-1944) RAF bomber pilot in May 1943
Guy Gibson, stăpânul câinelui. Sursa foto: Profimedia Images

O placă memorială montată în onoarea unui câine, mascotă a escadronului 617 din Forțele Aeriene Britanice (RAF), a fost îndepărtată de la o bază militară, pentru că numele animalului era o expresie rasistă, informează BBC.

Câinele, un Labrador negru, a murit chiar în ziua în care a avut loc un atac major asupra barajelor germane. Placa memoriala de la baza escadronului, supranumit Dambusters, a fost îndepărtată.

Operațiunea Chastise a fost un atac asupra barajelor germane, efectuat în perioada 16–17 mai 1943 de escadronul 617 al Forțelor Aeriene Britanice, supranumit ulterior Dam Busters, folosind o bombă specială.

Forțele britanice au anunțat că nu vor să promoveze un termen jignitor, care încalcă principiile instituției.

Kris Hendrix, manager la Muzeul RAF, a povestic că labradorul era un "amic de pahar" al membrilor escadronului și avea obiceiul să consume litri de bere înainte să leșine. Câinele a murit pe 16 mai 1943, după ce a fost lovit de o mașină, însă moartea sa a fost ascunsă de teamă că aviatorii o vor considera drept ghinion înainte de misiune. Labradorul a fost îngropat la miezul nopții, în timp ce stăpânul său, comandantul Guy Gibson, conducea atacul aviatic.

"A fost un câine faimos, a fost un escadron faimos, iar asta înseamnă că mormântul a fost păstrat până astăzi", a adăugat Hendrix.

"Standardele s-au schimbat de-a lungul anilor, iar dacă nu a fost un nume controversat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, lucrurile sunt foarte diferite acum", a mai spus Kris Hendrix.

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri