Analiză BBC: Cum au reușit talibanii să ocupe jumătate din Afganistan. Aceștia controlează puncte de frontieră și percep taxe

Data publicării:
un grup de soldati ai fortelor de securitate afgane trage spre talibani
Trupele de securitate afgane se luptă cu talibanii. Sursă foto: Profimedia Images

În ultimele două luni, talibanii au ocupat mai mult teritoriu în Afganistan decât în toată perioada de când au fost îndepărtați de la putere în 2001. Aceștia au fost încurajați de retragerea trupelor americane din ultimele săptămâni, ocupând astfel mai multe districte aflate sub controlul Guvernului, se arată într-o analiză BBC.

BBC arată că milianții au acum o prezență puternică în întreaga țară, inclusiv în proviciile din nord, nord-est și centru, cum ar fi zonele Ghazni și Maidan Wardak și se apropie de orașe ca Herat, Kunduz, Kandahar și Lashkar Garh.

afganistanharta1
Ce districte sunt controlate de Guvernul din Afganistan, talibani sau sunt disputate. Captură foto: BBC Afgan Service 23 Iulie 2021

Prin control se vorbește despre districtele unde centrele administrative, secțiile de poliție și toate instituțiile guvernamentale sunt controlate de talibani.

Trupele americane și cele NATO, împreună cu puterea aliaților din regiune i-au forțat pe talibani să renunțe la putere în noiembrie 2001, iar grupul i-au ascuns pe Osama Bin Laden și alți teroriști din Al-Qaeda care au legătură cu atacurile din 11 septembrie 2001 din Statele Unite.

În ciuda unei constante prezențe internaționale în regiune și miliarde de dolari investiți în asistența și formarea trupelor afgane, talibanii s-au regrupat și treptat și-au recuperat puterea în mai multe zone îndepărtate.

Principalele zone de influență au fost în jurul tradiționalelor fortărețe din sud și sud vest: nordul Helmandului, Uruzgan și Zabul, dar și în nord vestul dealurilor din sudul Faryab și în munții din Badakstan din nord-est.

Un studiu BBC din 2017 arată că talibanii aveau control total asupra unui număr mic de districte. Studiul spune, însă, că aceștia erau activi în mai multe părți din țară planificând săpătămânal sau lunar atacuri în unele zone, dând dovadă de o putere mult mai mare decât în atacurile precendente.

afganistanharta2
Zonele controlate de talibani în 2017. Captură foto: BBC Research 2017

Aproximativ 15 milioane de persoane (jumătate din populație) fie locuiesc în zonele controlate de talibani, fie unde talibanii erau foarte prezenți și au pus la cale atacuri împotriva forțelor guvernamentale.

Vor rezista talibanii?

Chiar dacă acum controlează mai multe zone decât o făceau în 2001, victoria talibanilor nu este garantată. Guvernul a fost forțat să abandoneze centrele administrative din câteva districte unde nu a putut rezista presiunii talibane, iar altele au fost luate cu forța. Dar acolo unde guvernul a fost capabil să își revină sau să adune forțe de ordine locale, regiunile fie au fost recucerite, fie sunt disputate.

Citește și General american: SUA va continua raidurile aeriene în Afganistan, dacă talibanii nu încetează ofensiva de ocupare a țării

Chiar dacă majoritatea trupelor americane au plecat în iunie, câteva au rămas în Kabul, iar forțele aeriene au lansat atacuri împotriva talibanilor în ultimele zile.

afganistanharta3
Cum și-au schimbat districtele din Afganistan influența. Captură foto: BBC Afgan Service

Guvernul afgan deține în mare parte controlul în orașe și districte care sunt în zona de câmpie sau în văile râurilor, acestea fiind și zonele în care majoritate populației trăiește, iar zonele unde influența talibanilor este puternică sunt slab populate, cu mai puțin de 50 de persoane pe km pătrat în multe regiuni.

afganistanharta4
Concentrarea populației afgane în orașe. Captură foto: BBC/ World Population Review, WorldBank

Guvernul a anuțat că a trimis întăriri în toate orașele mari care sunt amenințate de talibani și a impus restricții de noapte în aproape toată țara în încercarea de a-i opri pe talibani să invadeze orașele. Chiar dacă pare că aceștia se apropie de centre precum Herat și Kandahar, talibanii nu au reușit încă să cucerească vreunul. Însă, regiunile câștigate până acum consolidează poziția de negociere și de asemenea generează venituri sub forma taxelor și a capturilor de război.

Un număr record de civili au fost uciși ca rezultat al conflictului în prima jumătate a acestui an, iar ONU a declarat că 1,600 de morți sunt din cauza talibanilor sau a altor elemente anti-guvernamentale. Totodată, conflictul a forțat mulți oameni să își părăsească locuințele, 300 de mii de civili fiind relocați de la începutul anului. Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați anunță că se apropie un nou val de refugiați în interiorul țării, în provinciile din Badakhshan, Kunduz, Balkh, Bahlan și Takhar din cauza talibanilor care au capurat o largă suprafață din mediul rural.

Unii oameni au fugit în sate sau districte învecinate și s-au întors acasă după câteva zile, în timp ce alții au rămas refugiați pentru mai mult timp. Agenția de știri AFP spune că ofensiva talibanilor i-a forțat pe refugiații afgani și trupele guvernamentale să treacă granița cu Tadjikistan.

Talibanii susțin că au control și asupra unor mari puncte de trecere a frontierei, inclusiv Spin Boldak, o rută importantă către Pakistan.

afganistanharta5
Cine deține controlul asupra granițelor din Afganistan. Captură foto: BC research, IOM, 26 iulie 2021

Taxele vamale aplicate mărfilor care intră în țară prin punctele de frontieră controlate revin talibanilor, dar numărul exact nu este clar deoarece schimbul comercial a scăzut din cauza conflictului. De exemplu, Islam Qala care se află la granița cu Iran, a generat încasări mai mari de 20 de milioane de dolari pe lună.

Întreruperea fluxului de importuri și exporturi a afectat prețurile bunurilor esențiale din magazine, mai ales al combustibilului și alimentelor.

Editor: Claudia Chelbea

Editor : Claudia Chelbea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri