Analiză BBC: Vom scăpa de coronavirus la vară?

Data actualizării: Data publicării:
vara, căldură, vreme caldă
FOTO: Profimedia

Ideea că încălzirea vremii ar putea opri coronavirusul pare că s-a estompat, pe măsură ce virusul s-a răspândit pe tot globul. Într-o analiză BBC, jurnaliștii încearcă să stabilească dacă lumea încă se mai poate agăța de această speranță.

Este prea devreme pentru a ști sigur dacă noul coronavirus este sezonier. Pentru o confirmare, ar trebui urmărită dinamica infectărilor într-un singur loc, pe parcursul unui an întreg. Jurnaliștii BBC au analizat răspândirea virusului în diferite climaturi din întreaga lume pentru a găsi indicii.

Indiciile identificate

Există unele semne că infectările cu coronavirus au fost grupate în special în regiunile reci și uscate. Un studiu a indicat că țările cele mai afectate - unde răspândirea a fost comunitară - au avut, până la 10 martie, temperaturi medii mai mici decât statele care au înregistrat un număr mai redus de cazuri.

În cadrul altei cercetări au fost analizate 100 de orașe din China, cu peste 40 de cazuri de Covid-19, și a rezultat că, cu cât temperatura și umiditatea sunt mai ridicate, cu atât rata de transmisie este mai mică.

Un alt studiu, care nu a fost încă evaluat „inter pares”, sugerează că, deși cazurile de infectare cu noul coronavirus ar putea fi găsite în întreaga lume, focarele au fost grupate în special în „zone relativ reci și uscate”, cel puțin până la 23 martie.

Însă, după cum a subliniat un grup de cercetători de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, virusul s-a răspândit acum în fiecare regiune, „fiind prezent în toate zonele climatice, de la cele reci și uscate, până la regiuni calde și cu umiditate ridicată”.

Există o diferență între Nord și Sud?

La multe alte virusuri, inclusiv gripă, se observă un model sezonier în emisferele nordice și sudice. Dar regiunile tropicale apropiate de ecuator nu experimentează același tipar.

Și unele dintre cele mai calde regiuni care au înregistrat cazuri de Covid-19, cum ar fi Malaezia și Republica Democrată Congo, sunt aproape de ecuator și, prin urmare, nu ar putea oferi cele mai bune indici despre ce s-ar putea întâmpla în alte zone.

Dar, privind spre emisfera sudică, Australia și Noua Zeelandă - care au înregistrat primele cazuri la sfârșitul verii  - au avut mult mai puține infectări decât țări din emisfera nordică.

Există însă o mulțime de alți factori de luat în calcul, între care și densitatea populației.

Având în vedere că virusul s-a răspândit treptat în întreaga lume - inițial prin călătorii - pe măsură ce anotimpurile s-au schimbat, este dificil de identificat efectul climatului.

Alte coronavirusuri sunt sezoniere?

Există unele dovezi că alte coronavirusuri circulă în principal în lunile de iarnă, potrivit unei echipe de cercetători de la University College London (UCL) și de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Analizând un eșantion de 2.000 de persoane, cercetătorii au observat vârfuri ale cazurilor de coronavirus în timpul iernii, cam în aceeași perioadă cu sezonul gripei. Vara au fost înregistrate foarte puține cazuri.

Unul dintre autorii studiului, Ellen Fragaszy, la UCL, a spus că, prin urmare, este „posibil să vedem o relaxare în ceea ce privește numărul de cazuri la vară”. Însă nu există garanții că așa se va comporta noul coronavirus.

Iar numărul mare de cazuri și răspândirea lor în întreaga lume sugerează că nu ar trebui să privim vara ca pe o salvare.

Este noul virus ca și alte coronavirusuri?

Noul coronavirus, numit Sars-Cov-2, care provoacă boala Covid-19, pare să se răspândească în același mod ca și alte coronavirusuri. Diferența constă în faptul că se manifestă mai violent și provoacă mai multe decese.

Dr. Michael Head, de la Universitatea din Southampton, a spus că evoluția și impactul noului coronavirus au fost „în mod clar foarte diferite de coronavirusurile deja cunoscute”.

Editare web: D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri