Analiză CNN. Ce cale de ieșire din războiul din Ucraina ar putea găsi Putin? Discursul din Piața Roșie a dat prea puține indicii

Data publicării:
Vladimir Putin
Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Oficialii americani încearcă să-și dea seama ce cale de ieșire ar putea găsi președintele rus Vladimir Putin din războiul pe care l-a declanșat în Ucraina, în cazul în care ar intenționa să facă acest lucru. Discursul liderului de la Kremlin din Piața Roșie din Moscova nu le-a dat prea multe indicii, arată o analiză CNN.

Oficialii din administrația SUA se gândesc la modalitățile în care Putin ar putea ieși din războiul său neprovocat, în condițiile în care conflictul se prelungește și Moscova pierde șansa unu triumf rapid.

Oficialii americani sunt convinși că Putin nu este descurajat de rezultatul slab al armatei sale și că încă dorește o victorie tangibilă în Ucraina. Dar ei nu știu ce măsură ar putea fi suficientă pentru ca Putin să declare victoria, a declarat un oficial pentru CNN.

Dificultatea în a evalua obiectivele lui Putin a fost subliniată de declarațiile președintelui american Joe Biden, care s-a declarat îngrijorat de faptul că liderul rus nu a găsit încă o cale de ieșire din războiul din Ucraina.

Directorul CIA, Bill Burns, s-a arătat de asemenea îngrijorat, spunând că Putin este „într-o stare de spirit în care nu crede că își poate permite să piardă”.

„Cred că este convins acum că dublarea eforturilor îi va permite să facă progrese”, a spus Burns.

Putin nu a reușit până acum să-și atingă niciunul dintre obiectivele majore de război în Ucraina. După ce inițial a crezut că forțele sale ar putea cuceri Kievul și ar putea dărâma guvernul președintelui Volodimir Zelenski în câteva zile, Putin a fost forțat să recalculeze totul și să se concentreze asupra estului Ucrainei. Dar și asta s-a dovedit a fi o luptă dificilă, potrivit evaluărilor Pentagonului.

În timp ce oficialii continuă să analizeze care ar putea fi noul obiectiv al lui Putin, Biden le-a ordonat oficialilor din domeniul securității naționale să păstreze secretul despre anumite tipuri de informații pe care SUA le furnizează Ucrainei.

Biden a fost furios după un apariția unui articol în New York Times potrivit căruia serviciile de informații americane au ajutat cu informații la uciderea generalilor ruși. El a vorbit cu principalii oficiali din domeniul securității naționale pentru a le transmite un mesaj clar: scurgerile de informații trebuie să se oprească.

Biden crede că relatările despre informațiile provenite de la americani care ar fi ajutat la uciderea generalilor ruși și scufundarea navelor rusești au fost exagerate, inutile și prost dezvăluite, au spus oficialii citați de CNN.

Oficialii administrației americane au insistat că există limite clare asupra informațiilor pe care SUA le împărtășesc cu Ucraina, inclusiv interzicerea furnizării de informații precise pentru țintirea liderilor ruși de rang înalt. Aceste limite fac parte dintr-un efort al Casei Albe de a evita trecerea unei linii pe care Moscova o poate considera o escaladare prea mare.

Până acum, Rusia nu a întreprins nicio acțiune directă împotriva Statelor Unite sau a NATO ca răspuns la sprijinul militar și de informații acordat Ucrainei.

Pe lângă schimbul de informații, SUA au oferit și miliarde de dolari ca ajutor pentru Ucraina, în lupta sa împotriva Rusiei. Săptămâna trecută, Biden a anunțat un pachet de 150 de milioane de dolari care include 25.000 de cartușe de artilerie de 155 mm, radare de contraartilerie, echipamente de bruiaj, echipamente de teren și piese de schimb, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

SUA au precizat clar că intenționează să ofere sprijin pe termen lung Ucrainei, iar un nou pachet propus Congresului săptămâna trecută, de 33 de miliarde de dolari, este mai mult decât dublu față de infuzia de 13,6 miliarde de dolari în ajutor militar și umanitar pe care Congresul a aprobat-o luna trecută.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri