Analiză CNN. Ce șanse are Putin să revendice un succes militar în Ucraina înainte de 9 mai

Data publicării:
coloana rusa de blindate in ucraina, imagini din satelit
Cele mai recente imagini din satelit colectate și analizate de Maxar Technologies arată un convoi militar rusesc lung de 13 kilometri care se îndreaptă spre sudul Ucrainei. Foto: maxar Technologies via Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a numit un nou general care să coordoneze războiul din Ucraina, iar comandanții săi militari semnalează o nouă fază a războiului: un efort total de a cuceri părțile din regiunea Donbas aflate încă sub controlul Ucrainei, relatează CNN.

Ucrainenii par să ia în serios această amenințare. În Donețk și Lugansk, oficialii locali au cerut oamenilor să se evacueze, deschizând coridoare umanitare pentru ca civilii să plece în zone mai sigure ale Ucrainei.

În nord-estul regiunii Harkov, autoritățile evacuează orașele Barvinkove și Lozova. La Dnipro, primarul Boris Filatov a cerut ca femeile, copiii și bătrânii să plece.

„Situația se încălzește treptat în Donbas și înțelegem că aprilie va fi o lună dificilă. Prin urmare, o cerere uriașă: toți cei care au oportunitatea, așa cum am spus în repetate rânduri, să plece - în primul rând, acest lucru se aplică femeilor, copiilor și persoanelor în vârstă care nu sunt implicate în munca de infrastructură critică”, a spus Filatov.

Poate Rusia să organizeze o nouă ofensivă de amploare în est? Cele mai recente imagini din satelit colectate și analizate de Maxar Technologies arată un convoi militar rusesc lung de 13 kilometri care se îndreaptă spre sud prin orașul Velkîi Burluk, din estul Ucrainei.

Vadim Denisenko, un consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, a declarat că Harkov „este bombardat practic toată ziua” și că în regiunea Harkov este așteptată o ofensivă rusă, din direcția Izium.

Experții militari și oficialii occidentali au speculat, de asemenea, că generalii lui Putin sunt presați să obțină rezultate înainte de 9 mai, când Rusia marchează Ziua Victoriei, înfrângerea Germaniei naziste în 1945. Dar o nouă analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank din SUA, pune la îndoială capacitatea Rusiei de a concentra forțele necesare pentru a face o pătrundere în Donbas.

„Estimăm că armata rusă va încerca să adune o forță mare și capabilă de luptă, cu unități mecanizate care să opereze în Donbas în următoarele câteva luni”, se arată în analiza ISW.

„Rusia va continua probabil să arunce în luptă unități grav avariate și parțial reconstituite în operațiuni ofensive care obțin câștiguri limitate, cu costuri mari”, potrivit ISW.

Analiștii și observatorii militari spun că Rusia ar putea face eforturi să reorganizeze forțele care au fost învinse de armata ucraineană, în special în zona Kievului și în nordul Ucrainei.

Înainte de invazie, Rusia a organizat aproximativ 120 de grupuri tactice în jurul Ucrainei. Potrivit unui oficial european, aproximativ un sfert dintre aceste forțe sunt „inoperabile” după ce au suferit pierderi grele și distrugerea echipamentelor. Un oficial american din domeniul apărării a dat pe 8 aprilie o estimare ușor diferită, spunând că forțele ruse se află acum la „sub 85% din puterea lor de luptă disponibilă” înaintea invaziei din 24 februarie.

Acele estimări ale apărării americane, a spus ISW, „exagerează neintenționat capacitățile actuale de luptă ale armatei ruse”. Potrivit ISW, „zecile de grupuri tactice ruse care s-au retras din jurul Kievului posedă probabil o putere de luptă care este o fracțiune din ceea ce ar sugera numărul de unități sau numărul total de militari din acele unități. Unitățile ruse care au luptat în Ucraina au suferit pierderi îngrozitoare”.

Numirea unui nou general care să conducă războiul Rusiei în Ucraina pare a fi un efort de a remedia o altă problemă cu care s-au confruntat forțele ruse: lipsa de coordonare.

„Se pare că rușii încearcă să rezolve una dintre problemele care au marcat invazia inițială, punându-l pe generalul comandant al districtului militar de sud Alexander Dvornikov la comanda tuturor operațiunilor din Ucraina”, a declarat ISW.

„Această simplificare a structurii de comandă ar putea să nu rezolve toate problemele Rusiei, totuși... Forțele ruse vor continua probabil să aibă dificultăți în a stabili structuri de comandă și control coerente și eficiente pentru viitorul apropiat”, arată raportul.

Asta nu înseamnă că săptămânile următoare vor fi ușoare pentru forțele ucrainene care luptă în est. ISW a spus că armata Rusiei „cu toate acestea, probabil va obține câștiguri și poate fie să prindă în capcană, fie să uzeze forțele ucrainene suficient pentru a controla o mare parte din regiunile Donețk și Lugansk, dar este cel puțin la fel de probabil ca aceste ofensive rusești să culmineze înainte de a-și atinge obiectivele”, arată analiza institutului.

Consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podoliak a declarat că Ucraina este pregătită pentru lupte intense.

„Ucraina este pregătită pentru mari bătăli. Ucraina trebuie să câștige, în special în Donbas. Și după aceea, Ucraina va obține o poziție de negociere mai puternică, din care poate dicta anumite condiții. După aceea, președinții Ucrainei și Rusiei se vor întâlni. Asta poate dura două sau trei săptămâni”, a spus el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...