Analiză The Guardian: Europa s-ar putea descurca până la finalul iernii cu rezervele de gaze, chiar dacă Rusia oprește robinetul

Data publicării:
conducta gaze
Conductă de gaze. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Europa va putea să încălzească locuințele cetățenilor săi și să alimenteze industria cu rezervele de gaz existente în următoarele luni, mai ales în condițiile unei ierni mai blânde decât de obicei, chiar dacă conflictul cu Rusia în privința Ucrainei ar ajunge la o oprire totală a importurilor de gaze rusești, potrivit unui institut economic german citat de The Guardian.

Rezervele de gaze neobișnuit de scăzute au stârnit alarma în rândul mai multor guverne europene în ultimele luni, rezervoarele de stocare de pe continent fiind în medie pline cu 31% din capacitate la începutul acestei săptămâni - aproximativ jumătate mai mult decât în 2020.

În Germania, rezervele au fost deosebit de scăzute în rezervoarele de stocare conduse de gigantul energetic de stat rus Gazprom, ceea ce părea să confere țării o marjă limitată pentru sancțiuni semnificative în cazul unei escaladări a conflictului la granița cu Ucraina.

Dar, după ce cancelarul german Olaf Scholz a anunțat marți o înghețare a certificării conductei Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania, iar fostul președinte rus Dmitri Medvedev a amenințat cu o dublare a prețurilor la gaze în Europa, politicienii și economiștii germani au ajuns la o altă concluzie.

Conform calculelor Institutului pentru Economia Energiei de la Universitatea din Köln, nivelurile actuale de gaz aflate în rezervele europene „ar putea compensa o pierdere a livrărilor rusești” în următoarele șase săptămâni, cu excepția cazului în care temperaturile ar scădea dramatic în această perioadă.

Analiza institutului corespunde unui raport al Institutului Economic German, publicat de asemenea miercuri. Chiar dacă o oprire completă a importurilor de gaze rusești, care reprezintă în prezent aproape jumătate din necesarul de gaze ale Germaniei, „ar duce la blocaje în unele țări europene”, institutul din Köln spune că astfel de lipsuri de aprovizionare „ar fi limitate la până la 10% din cerere”.

„Nu este un scenariu realist ca cetățenii germani să nu aibă cu ce să-și încălzească casele în acest an”, a spus autorul studiului, Andreas Fischer, pentru The Guardian.

„Dar guvernele europene trebuie să se asigure că rezervele sunt completate din nou pentru iarna următoare”, a adăugat el.

Fischer s-a declarat încurajat de importurile în creștere de gaz lichefiat. Europa a importat un volum record de 11 miliarde de metri cubi în ianuarie.

Raportul arată, pe de altă parte, că Germania nu va putea să renunțe la gazul natural în curând, prezicând că necesarul său de gaz va scădea doar cu 6%, până la 17%, până în 2030.

„Gazul natural va continua să fie sursa centrală de energie pentru furnizarea de încălzire în anii următori”, potrivit raportului.

Un raport al Institutului Kiel pentru Economie Mondială afirmă chiar că oprirea livrărilor de gaz rusesc ar afecta economia Rusiei mai puternic decât cea a Europei.

„O oprire a comerțului cu gaze ar duce la o scădere a economiei rusești cu aproape 3%. Pentru Germania și UE, aproape că nu ar exista daune economice”, arată studiul.

Potrivit calculelor institutului, oprirea livrărilor de gaze ar duce la o scădere a PIB-ului Rusiei cu 2,9%. PIB-ul Germaniei, în schimb, ar crește cu 0,1%, deoarece aliații occidentali ar înlocui importurile rusești cu cele din alte țări.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri