Analiză WP: Strategia folosită de Putin pentru a zădărnici orice încercare a SUA și NATO să intervină în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Unități de artilerie militară ale Rusiei în timpul unui exercițiu
Rusia și Belarus au organizat exerciții militare comune în apropiere de granița cu Ucraina. Foto: Profimedia Images

În timp ce președintele rus Vladimir Putin transmite semnale mixte cu privire la o posibilă invazie în Ucraina, armata rusă continuă să întreprindă activități care par menite nu doar să pregătească o ofensivă, ci să zădărnicească orice încercare a Statelor Unite și a NATO de a interveni, potrivit oficialilor și analiștilor occidentali citați de Washington Post.

Președintele american Joe Biden, care a avertizat marți că numărul trupelor rusești din jurul Ucrainei a ajuns acum 150.000, chiar dacă Moscova a anunțat că unele dintre forțele sale se retrag, a exclus explicit posibilitatea de a desfășura trupe americane pentru a combate o invazie. O astfel de mișcare, a spus președintele american, ar risca un nou război mondial. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut declarații asemănătoare.

Perspectiva unui exercițiu nuclear la scară largă, prezența unor sisteme de apărare sofisticate în Belarus și o serie de nave puternice răspândite în Marea Neagră și Marea Mediterană arată capitalelor occidentale cât de dificilă și periculoasă ar fi orice încercare de a interveni.

Kremlinul încearcă să „descurajeze din plin” alianța să vină în ajutorul Ucrainei din punct de vedere militar, spune Samuel Charap, un specialist în Rusia și analist la Rand Corp.

Modul în care rușii au gândit acest tip de operațiune pune două probleme. Una este problema imediată a controlării țărilor mai mici aflate la granițele lor, cum ar fi Ucraina, iar cealaltă este descurajarea NATO – de fapt a SUA,” explică el.

Presa rusă de stat a relatat că Moscova intenționează să își desfășoare exercițiile nucleare strategice anuale în prima jumătate a acestui an, mai devreme decât de obicei. Oficialii americani și europeni au spus că se așteaptă ca aceste exerciții să înceapă luna aceasta, eventual să coincidă cu o invazie în Ucraina, dar până acum nu există indicii publice că așa ar sta lucrurile.

Un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale, care a vorbit sub protecția anonimatului, a spus că intenția unui astfel de exercițiu ar fi de a „trimite un mesaj Occidentului că Rusia are capacități strategice și că, dacă este împinsă prea departe, s-ar putea să le folosească.”

Mathieu Boulègue, cercetător în cadrul programului Rusia și Eurasia la Chatham House din Londra, a spus, de asemenea, că exercițiile ar putea fi calibrate pentru a ține NATO la distanță dacă Rusia lansează o invazie.

„Este un semnal trimis către Occident și către NATO, în special, care spune: „Nu vă mișcați. Nu încercați nimic prostesc pentru că putem escalada rapid la pragul nuclear, dacă este nevoie””, spune el.

Putin a pus în alertă forțele nucleare ale Rusiei și atunci când a anexat Crimeea de la Ucraina, în 2014, afirmând mai târziu în acel an: „Este mai bine să nu te pui cu noi în cazul unui posibil conflict armat”, pentru că Rusia „este una dintre principalele puteri nucleare”.

Putin a făcut o declarație similară în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele francez Emmanuel Macron, avertizând că dacă Ucraina ar intra în NATO și ar încerca să recupereze Crimeea, țările europene ar ajunge într-un conflict militar cu Rusia.

„Desigur, potențialul unit al NATO și cel al Rusiei sunt incomparabile. Înțelegem asta, dar înțelegem, de asemenea, că Rusia este una dintre principalele puteri nucleare ale lumii și este superioară multora dintre aceste țări în ceea ce privește numărul de componente moderne ale forței nucleare”, a spus Putin.

De asemenea, exercițiile militare comune Rusia-Belarus, programate să se încheie duminică, urmăresc să demonstreze capacitățile armate ale Moscovei, pe lângă posibilitatea de a oferi acoperire pentru o eventuală invadare a Ucrainei dinspre nord, a spus un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale.

Aceste exerciții au inclus sisteme de apărare aeriană S-400 poziționate foarte aproape de granița poloneză. Sunt capabile să doboare avioane și rachete și să ajungă pe teritoriul NATO.

Poziționarea sistemelor S-400 acolo face parte dintr-o mișcare mai largă a rușilor de a complica spațiul aerian, pentru a descuraja o intervenție occidentală. În plus, rachetele pe care analiștii militari spun că Rusia le-a plasat în enclava rusă Kaliningrad, în Belarus, aproape de granița cu Ucraina și la Marea Neagră, combinate cu poziționarea acestor sisteme, ar face ca zborurile aliaților spre Ucraina să fie incredibil de riscante, dacă nu imposibile, în cazul unui conflict total. Aceste mișcări reprezintă, de asemenea, amenințări la adresa țărilor baltice membre NATO.

„Sunt încrezător”, a spus oficialul din serviciile de informații, „că așa-numitul „exercițiu” are, de asemenea, scopul de a plasa trupele rusești și de a avansa capacitatățile armatei într-o poziție geografică ce transmite alianței un mesaj: „Dacă încercați să operați în acel spațiu aerian, ar trebui să zburați prin zona noastră de control și apărare aeriană.”

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri