Video Anchetă de amploare asupra Asaltului de la Capitoliu. Procurorii americani vorbesc de încercări de răpire și asasinare a aleșilor

Data actualizării: Data publicării:
Confruntări în Washington DC la validarea din Congres a alegerilor prezidențiale din 2020. Protestatarii pro-Trump au pătruns în clădirea Capitoliului și au intrat în confruntări cu polițiștii.
Confruntări în Washington DC la validarea din Congres a alegerilor prezidențiale din 2020. Protestatarii pro-Trump au pătruns în clădirea Capitoliului și au intrat în confruntări cu polițiștii.

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a deschis peste 80 de procese penale în legătură cu Asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, când susținătorii lui Donald Trump au invadat complexul parlamentar, au vandalizat birouri și i-au atacat pe polițiști. Într-un document judiciar al procurorilor federali din statul Arizona apare informația că atacatorii, cel puțin o parte dintre ei, au urmărit să captureze și să asasineze oficiali aleși. Procurorul general de district din Washington DC a contrazis, însă, această informație.

„Transmitem informațiile pe care le avem tuturor partenerilor noștri pentru ca ei să poată acționa adecvat în găsirea responsabililor. După cum am spus, căutăm indivizi care ar putea să se gândească la repetarea unor violențe de tipul celor pe care le-am văzut săptămâna trecută. Am identificat peste 200 de suspecți, deci știm cine sunteți, iar agenții FBI vor veni să vă caute”, a spus Christopher Wray, directorul FBI.

Comentariile online sunt examinate pentru a se determina dacă ele reprezintă un pericol. Forțele de ordine încearcă să facă distincție între apelurile aspiraționale și cele intenționate. Zilele trecute, procurorul general al SUA anunța că FBI analizează peste 100.000 de mesaje, fotografii și mesaje cu potențial agresiv.

Printre cei deja arestați se numără și bărbatul fotografiat cu steagul Confederației, statul sclavagist format în perioada premergătoare Războiului Civil American (1861-1865), o emblemă a extremei-drepte americane.

În cazul bărbatului cu căciula de blană și coarne, așa-zisul „Șaman QAnon”, pictat pe față cu steagul SUA, procurorii spun că acuzațiile vizează participarea activă la insurecție – el spunea că dorește răsturnarea guvernului Statelor Unite. Printre arestați se mai numără și fiul unui judecător din Brooklyn dar și un legislator local din statul Virginia de West.

Democrații cer polițiștilor să afle cine sunt persoanele care au vizitat clădirea Congresului în ziua de dinaintea Asaltului.

O anchetă a fost deschisă și la Pentagon, în contextul în care militari și veterani sunt acuzați că au participat la violențele de la Capitoliu. Există, de asemenea, voci care susțin că SUA ar trebui să acționeze substanțial împotriva terorismului intern desfășurat de grupările de extremă dreapta.

Un bărbat ar fi încercat să îi lege pe congresmeni cu benzi zimțate de plastic

Un rezervist al forțelor aeriene SUA, participant la violențele de la Capitoliu, ar fi plănuit să prindă și să lege legislatori cu ajutorul unor manșete din plastic pe care le-a adus în sala de ședințe a Senatului, spun procurorii din Texas.

Procurorii spun că Larry Rendell Brock, un bărbat de 53 de ani, fost membru al forțelor aeriene, arestat în Texas, a fost fotografiat plimbându-se prin Senat cu benzi zimțate de plastic albe, folosite pentru a strânge cabluri sau de forțele de ordine pentru a lega mâinile infractorilor reținuți atunci când nu au cătușe la dispoziție. Odată strânse, acele benzi nu mai pot fi deschise, ci doar tăiate pentru a îi elibera pe cei legați.

Trumpist în senatul SUA
Larry Rendell Brock, fotografiat cu benzile zimțate în mână, purtând vestă antiglonț și cască militară, în Senatul SUA, la Asaltul de la Capitoliu din 6 ianuarie. Foto: Captură Twitter

Procurorii au argumentat în fața instanței că Brock intenționa să folosească manșetele pentru a îi lega pe legislatorii federali, evacuați cu câteva minute în urmă din sălile de ședință.

În fotografiile care s-au viralizat pe rețelele sociale, Brock poate fi văzută cu o cască militară și vestă tactică antiglonț plimbându-se în Senat. El a fost recunoscut și identificat pentru FBI de fosta sa soție, conform CNN.

Conform documentelor judiciare, Brock ar fi scris pe Facebook că se pregătește de război civil și că a procurat deja echipament de protecție. El a negat acuzațiile și a spus că a găsit benzile zimțate pe jos și că le-a luat pentru a le da ofițerilor de poliție.

Procurorul din Washington spune că nu există „dovezi directe” că s-ar fi încercat răpirea sau asasinarea aleșilor

Nu există vreo „dovadă directă” despre tentative de asasinat urzite de susţinătorii lui Donald Trump care au luat cu asalt Capitoliul din Washington în 6 ianuarie, a declarat - vineri - procurorul federal al districtului Columbia, Michael Sherwin, citat de Reuters și Agerpres.

Declaraţia sa, făcută în cursul unei conferinţe de presă, pare să contrazică afirmaţii formulate joi seara de procurori federali din Arizona, potrivit cărora atacatorii avuseseră intenţia „să captureze şi să asasineze responsabili aleşi”.

Această ipoteză figurează printre argumentele prezentate unui judecător în vederea obţinerea plasării în detenţie a lui Jacob Chansley, originar din Arizona şi simpatizant al mişcării conspiraţioniste QAnon, a cărui fotografie - cu torsul gol, machiat în culorile drapelului american şi având pe cap coarne de bizon, la tribuna vicepreşedintelui Senatului - a făcut înconjurul lumii.

Michael Sherwin a explicat că biroul său conduce ancheta parchetului federal asupra acestor evenimente, dar că - în măsura în care birouri locale participă la cercetarea suspecţilor în fiecare stat - pot exista „neconcordanţe” între elementele probatorii primite până în prezent.

Redactate de jurişti din Ministerul Justiţiei din Arizona, argumentele procurorilor din acest stat detaliază ancheta efectuată de FBI asupra Jacob Chansley, relevând între altele că el a lăsat o notă adresată vicepreşedintelui Mike Pence în care susţine că „Se va face dreptate, nu este decât o problemă de timp”.

„Elemente solide, inclusiv propriile cuvinte şi acţiuni ale lui Chansley la Capitoliu, sugerează că intenţia persoanelor turbulente era să captureze şi să asasineze responsabili aleşi ai guvernului SUA”, afirma parchetul. Jacob Chansley urma să ajungă vineri în faţa unui tribunal federal.

Printre faptele care îi sunt reproşate figurează „participare activă la o insurecţie vizând răsturnarea prin violenţă a guvernului SUA”, iar parchetul subliniază că „insurecţia este încă în curs”, cu mai puţin de o săptămână înainte de ceremonia de depunere a jurământului de către Joe Biden în 20 ianuarie, ocazie cu care autorităţile se aşteaptă la manifestaţii în capitala federală şi în mai multe state americane.

Parchetul sugerează de asemenea că Jacob Chansley consumă droguri, suferă de o maladie mentală şi că el constituie un pericol dacă se urcă într-un avion.

„Chansley şi-a declarat în public convingerea că este un extraterestru, o fiinţă superioară, că este pe Terra pentru a accede la o altă realitate”, rezultă din dosar.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri