Ancheta de la Smolensk | Rămăşiţele altor două persoane, descoperite în sicriul președintelui Lech Kaczysnki

Data publicării:
Funeral Service Of Lech Kaczynski And First Lady Maria
Foto: Guliver/Getty Images

Autorităţile poloneze au anunţat că au descoperit rămăşiţele a încă două persoane în coşciugul fostului preşedinte Lech Kaczynski, mort într-un accident de avion în Rusia, în 2010, relatează Reuters, citat de News.ro.

Funeral Service Of Lech Kaczynski And First Lady Maria
Foto: Guliver/Getty Images

Sicriele lui Kaczynski şi ale altor 11 dintre cele 96 de victime conţineau rămăşiţe de la mai multe persoane, au anunţat procurorii, după ce au examinat 24 de cadavre în urma accidentului, pe care unii oficiali din partidul de guvernare l-au pus pe seama unei explozii la bord.

Procurorul General adjunct Marek Pasionek a explicat că în coşciugul arhiepiscopului Miron Chodakowski, de exemplu, se află numai partea de sus a prelatului, în timp ce jumătatea de jos este a fostului general Tadeusz Ploski.

În sicriul generalului Bronislaw Kwiatkowski se află 14 bucăţi de cadavre aparţinând unui număr de şapte persoane, a mai spus Pasionek, adăugând că noile autopsii se vor încheia până în aprilie anul viitor.

Anchetatorii polonezi exhumează în prezent toate cele 96 de victime pentru a verifica din nou cauza morţii, deşi o parte dintre familii se opun.

La Moscova, Kremlinul şi Ministerul rus de Externe nu au răspuns cererilor de comentarii.

Memorial Service For Victims Of Polish Plane Crash
Foto: Guliver/Getty Images

NEÎNCREDERE

“Astăzi ştim că nu a existat nimeni nu şi-a dat silinţa (în autopsiile făcute în Rusia – n.r.). În cel mai bun caz a fost nonşalanţă, iar în cel mai rău caz rea-voinţă”, a afirmat Magdalena Merta, văduva lui Tomasz Merta, un înalt oficial din Ministerul Culturii care şi-a pierdut viaţa în tragedie.

Ea a acuzat Moscova de “atitudine mizerabilă faţă de morţi”. Sicriele victimelor au fost sigilate în Rusia şi returnate Poloniei la două săptămâni după accident.

De altfel, tragedia din aprilie 2010, din oraşul rus Smolensk – cel mai grav astfel de dezastru cu care s-a confruntat Polonia după cel de-al Doilea Război Mondial – a lăsat societatea poloneză profund divizată privind cauzele, în pofida concluziei Guvernului precedent, de centru, că a fost vorba de o eroare de pilotaj.

Actualul Guvern de la Varşovia a trecut Parchetul sub controlul său direct şi a redeschis ancheta privind accidentul de la Smolensk

Fragmente de avion au fost trimise în primăvară la patru laboratoare străine pentru a căuta eventuală urme de explozibili, în timp ce justiţia poloneză a anunţat că intenţionează să pună sub acuzare controlorii ruşi pentru că ar fi provocat intenţionat catastrofa – o teză pe care Moscova a criticat-o.

În momentul producerii accidentului aviatic, Lech Kaczynski şi o importantă delegaţie alcătuită din elita politică şi militară a ţării se ducea în Rusia să aducă un omagiu celor aproximativ 22.000 de ofiţeri polonezi masacraţi în Pădurea Katin şi în alte locuri de poliţia secretă sovietică în al Doilea Război Mondial.

Rusia încă nu a predat Varşoviei epava aeronavei, în pofida cererilor repetate în acest sens. Moscova afirmă că are nevoie de aparat pentru propria sa anchetă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri