Anchetă federală la Neuralink a lui Musk. Angajații dezvăluie că 1.500 de animale au fost ucise în teste grăbite și greșite (Reuters)

Data publicării:
neuroalink elon musk
Neuralink, o companie de dispozitive medicale a lui Elon Musk, se află sub investigaţie federală. FOTO: Profimedia Images

Neuralink, o companie de dispozitive medicale a lui Elon Musk, se află sub investigaţie federală pentru potenţiale încălcări ale bunăstării animalelor, pe fondul plângerilor interne ale angajaţilor, potrivit cărora testele pe animale sunt grăbite, provocând suferinţe şi decese inutile, potrivit unor documente analizate de Reuters şi a unor surse familiare cu investigaţia şi operaţiunile companiei.

Neuralink Corp dezvoltă un implant cerebral care speră să ajute persoanele paralizate să meargă din nou şi să vindece alte afecţiuni neurologice.

Ancheta federală, care nu a fost raportată anterior, a fost deschisă în ultimele luni de către inspectorul general al Departamentului american al Agriculturii, la cererea unui procuror federal, potrivit a două surse care au cunoştinţă despre anchetă.

Ancheta, a declarat una dintre surse, se concentrează pe încălcări ale Legii privind bunăstarea animalelor, care reglementează modul în care cercetătorii tratează şi testează unele animale şi a venit într-un moment în care angajaţii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi de testele pe animale efectuate de Neuralink, inclusiv plângeri conform cărora presiunea exercitată de directorul general Musk pentru a accelera dezvoltarea a dus la experimente greşite, potrivit unei analize efectuate de Reuters pe zeci de documente ale Neuralink şi interviuri cu peste 20 de angajaţi actuali şi foşti angajaţi.

Astfel de teste eşuate au trebuit să fie repetate, ceea ce a dus la creşterea numărului de animale testate şi ucise, spun angajaţii. Documentele companiei includ mesaje, înregistrări audio, e-mailuri, prezentări şi rapoarte care nu au fost raportate anterior.

Reuters nu a putut determina amploarea completă a investigaţiei federale sau dacă aceasta a implicat aceleaşi probleme presupuse cu testele pe animale identificate de angajaţi în interviurile Reuters.

Un purtător de cuvânt al inspectorului general al USDA a refuzat să comenteze. Reglementările americane nu specifică numărul de animale pe care companiile îl pot folosi pentru cercetare şi oferă oamenilor de ştiinţă o marjă de manevră semnificativă pentru a stabili când şi cum să folosească animale în experimente. Neuralink a trecut cu succes toate inspecţiile USDA ale instalaţiilor sale, conform documentelor de reglementare.

În total, compania a ucis aproximativ 1.500 de animale, inclusiv peste 280 de oi, porci şi maimuţe, în urma experimentelor efectuate începând din 2018, potrivit înregistrărilor analizate de Reuters şi a unor surse cu cunoştinţe directe despre operaţiunile de testare pe animale ale companiei. Sursele au caracterizat această cifră ca fiind o estimare aproximativă, deoarece compania nu ţine o evidenţă precisă a numărului de animale testate şi ucise. De asemenea, Neuralink a efectuat cercetări folosind şobolani şi şoareci.

Numărul total de decese de animale nu înseamnă neapărat că Neuralink încalcă reglementările sau practicile standard de cercetare. Multe companii folosesc animale în experimente pentru a promova îngrijirea sănătății umane și se confruntă cu presiuni financiare pentru a aduce rapid produse pe piață. De obicei, animalele sunt ucise atunci când experimentele sunt finalizate, astfel încât să poată fi examinate post-mortem tot în scop de cercetare. Dar actualii și foștii angajați Neuralink spun că numărul animalelor care mor este mai mare decât trebuie să fie din motive legate de cerințele lui Musk de a grăbi cercetarea. În urma discuțiilor cu angajați și a analizei unor documente ale companiei, Reuters a identificat patru experimente care au implicat 86 de porci și două maimuțe care au fost afectate în ultimii ani de erori umane. Greșelile au slăbit valoarea de cercetare a experimentelor și au impus repetarea testelor, ducând la uciderea mai multor animale, au spus trei dintre angajați. Cele trei persoane au spus că greșelile au fost cauzate de lipsa de pregătire a personalului de testare care lucrează sub presiune.

La începutul anului, un angajat a transmis un mesaj furios colegilor în care vorbește despre faptul că din cauza presiunii de timp, angajați fără pregătire și stresați fac schimbări de ultim moment și pun în pericol animalele.

Musk a făcut eforturi pentru a accelera progresul Neuralink, care depinde în mare măsură de testarea pe animale, au spus angajații. La începutul acestui an, directorul executiv a trimis angajaților un articol de presă despre cercetătorii elvețieni care au dezvoltat un implant electric care a ajutat un bărbat paralizat să meargă din nou. „Am putea permite oamenilor să-și folosească mâinile și să meargă din nou în viața de zi cu zi!” le-a scris angajaților la 6:37 dimineața, în 8 februarie. Zece minute mai târziu, a continuat cu alt mesaj: „Pur și simplu nu ne mișcăm suficient de repede. Mă înnebuniți!”

De-a lungul anilor, Musk le-a spus angajaților să-și imagineze că au o bombă deasupra capului, pentru a-i face să se miște mai repede, au spus trei surse. Musk le-a repetat constant angajaților că dacă nu vor face progrese, se fac vinovați de eșecul proiectului Neuralink, mesaj pe care oamenii l-au perceput ca  o amenințare că afacerea va fi închisă.

Cinci persoane care au lucrat la experimentele Neuralink pe animale au declarat pentru Reuters că și-au exprimat de mai multe ori îngrijorarea cu privire la acest program. Ei au spus că au susținut o abordare mai tradițională de testare, în care cercetătorii să testeze câte un element într-un studiu pe animale și să tragă concluzii relevante înainte de a trece la mai multe teste pe animale. În schimb, au spus acești angajați, Neuralink lansează teste succesive rapide înainte de a remedia problemele apărute în testele anterioare sau de a trage concluzii complete. Rezultatul: mai multe animale sunt testate și ucise, în mare parte pentru că abordarea duce la teste repetate.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri