Anders Breivik, ucigașul din Norvegia, va fi transferat într-o închisoare aflată la doar 10 kilometri de insula unde a comis atentatul

Data publicării:
Anders Breivik cu cătușele la mâini stă în fața unui polițist
După ce a comis un atentat cu o mașină-capcană la Oslo, Breivik s-a deplasat pe insula Utoya unde s-a deghizat în polițist și a omorât 69 de oameni. Foto: Profimedia Images

Anders Breivik, ucigașul în masă care a omorât 77 de persoane în Norvegia, urmează să fie transferat într-o nouă închisoare aflată la doar 10 kilometri de insula Utoya unde a comis atentatul în iulie 2011.

La 22 iulie 2011, Anders Behring Breivik, care între timp şi-a schimbat numele în Fjotolf Hansen, a comis un atentat cu o maşină-capcană în zona clădirilor guvernamentale din Oslo, în urma căruia au murit opt oameni, scrie Agerpres. Apoi, el s-a deplasat pe insula Utoya, unde se desfăşura o tabără de vară pentru tineret a Partidului Laburist norvegian, unde s-a deghizat în ofiţer de poliţie şi a ucis alte 69 de persoane.

În prezent, Breivik se află la penitenciarul de maximă securitate Skien (130 de kilometri sud-vest de Oslo), unde este închis după ce a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, pedeapsă din care a efectuat deja peste zece ani.

El va fi transferat la Ringerike, potrivit Administraţiei penitenciarelor din Norvegia (Kriminalomsorgen). Aceasta nu a menţionat data exactă a transferului, dar a precizat că va fi în viitorul apropiat.

Breivik, la fel de periculos ca acum 10 și jumătate, potrivit procurorilor norvegieni

Penitenciarul Ringerike se află la numai 10 kilometri de insula Utoya. În urmă cu o săptămână, justiţia norvegiană a respins cererea de eliberare condiţionată formulată de Anders Behring Breivik (42 de ani).

Judecătorii au dat curs solicitării făcute în urmă cu trei săptămâni de procurori, care au cerut menţinerea în detenţie a lui Breivik, justificând că acesta este la fel de periculos ca în urmă cu zece ani şi jumătate, când a comis atentatul.

Breivik a solicitat eliberarea condiţionată la zece ani după ce a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, pedeapsă care poate fi prelungită pe termen nelimitat dacă se consideră că deţinutul este o ameninţare continuă pentru societate.

El poate face o nouă solicitare pentru eliberare condiţionată, dar nu mai devreme de 1 februarie 2023.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri