Angajați ai ONU, reținuți la Addis Abeba. Poliția din Etiopia e suspectată că face arestări pe criterii etnice

Data publicării:
Refugiați din calea conflictului din Tigray:
Refugiați din calea conflictului din Tigray: Foto: Profimedia

Cel puțin 16 angajați ai ONU și persoane aflate sub protecția lor au fost reținuți în capitala Etiopiei, Addis Abeba, a anunțat un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite, pe fondul unor informații despre arestări pe scară largă a etnicilor din Tigray, relatează Reuters.

Discutăm cu guvernul Etiopiei pentru a obține eliberarea lor imediată”, a spus purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

El a refuzat să răspundă la o întrebare cu privire la etnia celor deținuți, spunând: „Aceștia sunt membri ai personalului ONU, sunt etiopieni... și am dori să-i vedem eliberați, indiferent de etnia menționată pe cărțile lor de identitate”.

Comisia Etiopiană pentru Drepturile Omului, desemnată de stat, a declarat că a primit mai multe relatări dspre arestarea unor etnici Tigray în capitală, inclusiv bătrâni și mame cu copii.

Daniel Bekele, șeful Comisiei, a declarat marți pentru Reuters că monitorizează „arestările a sute de tigrayeni în Addis Abeba”.

Poliția a negat să fi făcut arestări motivate etnic, spunând că vizează doar susținătorii forțelor rebele din Tigray care luptă împotriva guvernului central.

Fasika Fanta, purtătorul de cuvânt al poliției din Addis Abeba, și purtătorul de cuvânt al guvernului, Legesse Tulu, au spus că nu au informații despre arestarea unor angajați ai ONU.

„Cei care au fost reținuți sunt etiopieni care încalcă legea”, a spus Legesse.

Conflictul din nordul Etiopiei dintre guvern și forțele din Tigray, loiale Frontului de Eliberare a Poporului din Tigray (TPLF), s-a intensificat în ultimele săptămâni, după ce TPLF a înaintat spre sud. Forțele din Tigray și aliații lor au amenințat că vor intra în capitală.

Etiopia a declarat stare de urgență pe 2 noiembrie. Aceasta permite guvernului să aresteze în mod arbitrar, fără mandat judecătoresc, orice persoană suspectată de colaborare cu un grup terorist. Parlamentul a declarat TPLF drept grup terorist la începutul acestui an.

Marea Britanie și-a sfătuit cetățenii să părăsească Etiopia cât timp sunt disponibile zboruri comerciale. Avertismentul vine după cel al Statelor Unite, din 5 noiembrie, care și-au sfătuit toți cetățenii să părăsească Etiopia cât mai repede posibil. Zambia și-a evacuat marți personalul neesențial din Etiopia.

ONU a avertizat luni în legătură cu riscul unui război civil în Etiopia.

Nimeni nu poate prezice ce vor aduce continuarea luptelor şi insecuritatea. Dar vreau să spun clar că ceea ce e sigur este că riscul ca în Etiopia să se extindă un război civil este real, a spus emisarul pentru afaceri politice al ONU Rosemary DiCarlo, într-o reuniune a Consiliului de Securitate desfăşurată luni, potrivit Agerpres.

Conflictul din regiunea nordică Tigray a atins proporţii catastrofale, a spus ea.

Luptele din ultimele zile plasează viitorul ţării şi al poporului ei, precum şi stabilitatea regiunii Cornul Africii, într-o incertitudine gravă, a adăugat reprezentanta ONU.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri