Angela Merkel, despre relația cu Rusia: „Nu am pentru ce să-mi cer scuze”

Data publicării:
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin
Cancelarul german Angela Merkel împreună cu preşedintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Fostul cancelar Angela Merkel își apără poziția pe care a avut-o în relația cu Vladimir Putin în vremea în care era la conducerea Germaniei și spune că „nu are de ce să-și ceară scuze” pentru răspunsul pe care l-a avut față de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, când a susținut sancțiunile. De asemenea, Angela Merkel și-a apărat și opoziția pe care a avut-o față de aderarea Ucrainei la NATO.

Angela Merkel a fost acuzată că a lăsat Germania vulnerabilă prin întreținerea unor relații bazate pe interese economice cu Rusia.

Conducta Nord Stream 2 a fost construită în perioada în care ea era cancelarul Germaniei și a fost blocată de succesorul ei, actualul cancelar Olaf Scholz, cu puțin înainte ca Rusia să atace Ucraina. Acum, sub presiunea de a impune noi sancțiuni, Germania face eforturi de a-și reduce dependența față de gazul rusesc fără a crea daune propriei economii.

În primul interviu important după ce a părăsit postul de cancelar, Angela Merkel a declarat că Europa și Rusia sunt vecini și nu se pot ignora.

„Trebuie să găsim o cale să coexistăm, în ciuda diferențelor dintre noi”, a spus ea.

Invadarea Ucrainei este „nu numai inacceptabilă, dar și o mare greșeală a Rusiei”, a mai declarat ea într-un interviu la postul ARD, potrivit BBC.

„Dacă mergem înapoi în timp de-a lungul secolelor și ne certăm pentru cui aparține fiecare bucățică de pământ, am avea numai război. Asta nu este o opțiune”, a afirmat fostul cancelar german.

Ea a apărat sancțiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeei și rolul Germaniei în procesul de pace de la Minsk, menit să pună capăt luptelor din estul Ucrainei, în 2014-2015.

Procesul de pace, a mai arătat ea, i-a dat timp Ucrainei să se dezvolte ca națiune și să-și întărească armata.

„Nu mă învinovățesc pentru că n-am făcut destul. Nu văd unde aș putea spune «acolo am greșit» și de aceea nu am pentru ce să-mi cer scuze”, a mai arirmat Angela Merkel.

În plus, ea a mai spus că în 2008 s-a opus aderării Ucrainei la NATO pentru că a vrut să evite o escaladare cu Rusia și pentru că Ucraina nu era pregătită.

„Nu era Ucraina pe care o știm azi. Țara nu era stabilă, era plină de corupție.”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris decizia Germaniei din 2008 drept drept o „greșeală”. În interviul de marți, Angela Merkel a spus că are „cel mai mare respect” pentru Zelenski și s-a declarat impresionată de „curajul și pasiunea” cu care ucrainenii luptă pentru țara lor.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri