Angela Merkel reacționează la expulzarea diplomaților europeni din Rusia. Ambasadorul rus la Berlin a fost chemat la explicații

Data publicării:
Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Foto: Profimedia Images

Angela Merkel a calificat drept „nejustificată” expulzarea de către Rusia a mai multor diplomați europeni, vineri, pentru că au participat la protestele în sprijinul disidentului Alexei Navalnîi, relatează The Guardian.

„Considerăm că aceste expulzări sunt nejustificate. Este un alt aspect care arată că Rusia este departe de a fi un stat care respectă domnia legii”, a spus cancelarul german vineri, în cadrul unei conferințe de presă online susținută împreună cu președintele Franței, Emmanuel Macron. Conform Agerpres, guvernul german l-a convocat pe ambasadorul rus la Berlin pentru explicații.

Anterior, și șeful diplomației germane a reacționat la expulzări. Heiko Maas a spus că decizia Moscovei „nu va rămâne fără răspuns”.

De asemenea, și ministrul britanic de Externe Dominic Raab a descris expulzarea diplomaților drept o „încercare grosolană” a Rusiei de a distrage atenția de la campania sa de represiune împotriva opoziției la regimul Putin și o nouă dovadă că Moscova „întoarce spatele legilor internaționale”.

Între timp, Navalnîi a apărut din nou în fața unei instanței din Moscova, de această dată fiind acuzat că a defăimat un veteran din Al Doilea Război Mondial. Disidentul rus s-a referit la această nouă chemare în judecată drept un „proces dezgustător de PR”.

Alexei Navalnîi a fost condamnat de autoritățile ruse la 2 ani și 8 luni de închisoare în cadrul unui proces spectacol în care disidentului rus i s-a reproșat că nu a înștiințat instanța de locul în care se află în timp ce se afla în comă. În urma acestei decizii a instanței din Moscova, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a îl susține pe Navalnîi, iar forțele de ordine au răspuns prin reprimarea manifestațiilor cu o brutalitate ieșită din comun.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri