Antony Blinken se declară convins că Ucraina poate câştiga războiul cu Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Blinken face declarații.
Secretarul de stat american, Antony Blinken. Foto: Profimedia

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se declară convins de faptul că Ucraina poate câștiga războiul cu Rusia. „Dacă intenţia Moscovei este să încerce cumva să răstoarne guvernul şi să-şi instaleze propriul regim marionetă, 45 de milioane de ucraineni vor respinge acest lucru într-un fel sau altul”, a declarat acesta pentru BBC.

Blinken nu a putut spune cât va dura conflictul, dar a insistat că înfrângerea Ucrainei nu este inevitabilă.

„Dacă intenţia Moscovei este să încerce cumva să răstoarne guvernul şi să-şi instaleze propriul regim marionetă, 45 de milioane de ucraineni vor respinge acest lucru într-un fel sau altul”, a spus el, aducând laude poporului ucrainean pentru „reziliența extraordinară” de care dă dovadă.

Șeful diplomației americane a asigurat că întreaga comunitate internaţională s-a angajat să facă tot posibilul pentru a ajuta Ucraina şi, de asemenea, să facă „presiuni chinuitoare asupra Rusiei pentru a pune capăt acestui război pe care l-a început Vladimir Putin”.

Cu toate acestea, Blinken declară că este îngrijorat de escaladarea conflictului din Ucraina. „Este ceva ce ne îngrijorează şi ne concentrăm pe acest acest pentru că singurul lucru mai rău decât un război în Ucraina este unul care escaladează şi merge mai departe”.

Totodată, Blinken a avertizat că forţele ruse folosesc metode „din ce în ce mai brutale” împotriva civililor ucraineni şi că, în consecinţă, a existat o suferinţă umană uriaşă.

„Vedem că Rusia urmăreşte infrastructura vitală, să-i lase pe ucraineni fără apă, electricitate, căldură. Aceste metode fac, din păcate, în mod tragic, parte din jocul Rusiei sub preşedintele Putin. Şi cred că este posibil să vedem mai multe din asta”, a explicat Blinken.

Întrebat dacă SUA ar încerca o schimbare în conducerea Rusiei pentru a pune capăt invaziei, acesta a răspuns: „Nu căutăm asta şi, în orice caz, nu depinde de noi. Poporul rus trebuie să-şi decidă conducerea. Ceea ce aş spune poporului rus este: cum Doamne acest război de agresiune... este benefic pentru interesele, nevoile tale?”.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri