Antony Blinken se întâlneşte vineri cu Serghei Lavrov, la Geneva

Data actualizării: Data publicării:
blinken si lavrov
Antony Blinken și Serghei Lavrov. Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat american Antony Blinken se va întâlni vineri la Geneva cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru a căuta să obţină o „ieşire diplomatică” din criza între Rusia şi Ucraina, a anunţat marţi o responsabilă a Departamentului de Stat american, citată de France Presse.

„Secretarul de stat este 150% implicat în căutarea unei ieşiri diplomatice şi chiar aceasta motivează” întâlnirea cu ministrul rus de externe, a spus sursa citată.

„Aceasta este o oportunitate pentru Statele Unite de a-şi exprima principalele preocupări Rusiei şi de a vedea în ce măsură este posibil ca Rusia şi Statele Unite să găsească un teren comun”.

Antony Blinken este aşteptat miercuri la Kiev într-un context exploziv, în timp ce Rusia a desfăşurat zeci de mii de soldaţi la graniţa cu Ucraina, notează AFP, preluată de Agerpres.

Secretarul de stat american se va duce apoi la Berlin pentru discuţii cu Marea Britanie, Franţa şi Germania cu privire la Ucraina, în timp ce occidentalii au avertizat Rusia că se va confrunta cu consecinţe grave în caz de invazie a teritoriului ucrainean.

Pe lângă sancţiunile economice, americanii vor furniza echipament defensiv suplimentar ucrainenilor în cazul unei invazii, a precizat responsabila Departamentului de Stat american.

Convorbire telefonică Blinken-Lavrov

Secretarul de stat american Antony Blinken a pledat pentru „calea diplomatică” în rezolvarea crizei dintre Rusia şi Ucraina, în cursul unei discuţii telefonice avute marţi cu omologul său rus Serghei Lavrov, în timp ce şeful diplomaţiei ruse a cerut răspunsuri „concrete” la exigenţele formulate de Rusia privind asigurarea securităţii sale.

Astfel, Blinken a „subliniat importanţa de a continua pe cale diplomatică dezamorsarea tensiunilor generate de acumularea profund îngrijorătoare de trupe ruseşti în şi în jurul Ucrainei”, afirmă într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, înaintea de plecarea secretarului de stat american, marţi, într-o vizită la Kiev.

„Secretarul de stat a reiterat angajamentul de neclintit al SUA faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a subliniat că orice discuţie cu privire la securitatea europeană trebuie să includă şi aliaţii Statelor Unite din cadrul NATO şi partenerii europeni, între care Ucraina”, a menţionat Ned Price.

Concomitent, Rusia aşteaptă din partea SUA răspunsuri „concrete” la cererile sale formulate în cadrul discuţiilor de săptămâna trecută asupra crizei ucrainene, i-a spus marţi şeful diplomaţiei ruse omologului său american.

În afară de un tratat în scris, constrângător din punct de vedere juridic, că NATO nu se va mai extinde în Est, în specia în Ucraina şi Georgia, Rusia a cerut SUA şi aliaţilor lor să renunţe la a mai efectua manevre şi desfăşurări militare în Europa de Est, cereri considerate inacceptabile de Occident.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri