Blinken a făcut presiuni asupra lui Lavrov ca să-l accepte pe traficantul Bout în schimbul baschetbalistei Griner și a lui Paul Whelan

Data actualizării: Data publicării:
antony blinken face un gest de invitatie care serghei lavrov
Antony Blinken a vorbit la telefon cu Serghei Lavrov, la 29 iulie 2022, pentru prima dată de la începutul invaziei ruse din Ucraina Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat că a discutat vineri cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre schimbul de prizonieri prin care SUA încercă să obțină eliberarea cetățenilor americani Paul Whelan și Brittney Griner, care sunt încarcerați în Rusia.

Potrivit CNN, Antony Blinken a spus că a avut „o conversație sinceră și directă” cu omologul său rus. Este prima dată de la începutul invaziei ruse din Ucraina când cei doi șefi ai diplomațiilor își vorbesc direct. 

Convorbirea a avut loc în ciuda faptului că Ministerul rus de Externe a transmis, joi, că șeful diplomației ruse are o agendă încărcată, care nu-i permite să discute cu omologul american.

„Am discutat cu el exact acele chestiuni pe care voiam să le discut. (...) Am făcut presiuni asupra Kremlinului pentru a accepta propunerea substanțială pe care am făcut-o cu privire la eliberarea lui Paul Whelan și Brittney Griner”, a declarat Antony Blinken într-o conferință de presă.

Antony Blinken nu a vrut să spună care a fost reacția lui Serghei Lavrov la propunerea făcută de Washington și nici dacă este probabil ca Moscova să accepte în cele din urmă eliberarea celor doi cetățeni americani, dar a subliniat că este important că Lavrov a vrut să audă direct de la el detalii în legătură cu această propunere. 

Potrivit surselor CNN, pentru eliberarea celor doi cetățeni americani SUA îl oferă la schimb pe celebrul traficant de arme Viktor Bout, cetățean rus care ispășește în prezent o pedeapsă cu 25 de ani de închisoare în Statele Unite. Propunerea ar fi fost făcută de SUA în urmă cu câteva săptămâni, a scris presa americană.

Citiți și: Schimb de prizonieri SUA-Rusia. Moscova pune o condiție în plus: În afară de Bout, vrea eliberarea unui asasin FSB închis în Germania (CNN) 

Brittney Griner este o vedetă a baschetului feminin american reținută pe aeroportul din Moscova cu câteva zile înainte de invazia rusă în Ucraina pe motiv că ar fi avut droguri în bagaje.  Paul Whelan este un fost pușcaș marin reținut în Rusia la sfârșitul anului 2018 pe motiv că ar fi spion, iar Viktor Bout, al treilea actor al acestui schimb de prizonieri propus de Washington este considerat unul dintre cei mai prolifici traficanți de arme din lume. Ajuns și personaj film („Lord of the War”, 2005), rolul său fiind interpretat de Nicholas Cage, Viktor Bout a fost arestat în 2008, în Thailanda, la cererea SUA, în urma unei ample operațiuni internaționale ale cărei fire au dus inclusiv în România.

Antony Blinken a spus că a mai discutat cu Lavrov despre acordul care permite tranzitul în siguranță al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră și i-a transmis că se așteaptă să fie pus în practică. „Ne dorim ca acest lucru să avanseze cât mai curând posibil”, a declarat secretarul american de stat.

Pe de altă parte, înaltul diplomat american a subliniat că SUA nu văd „nicio dorință” din partea Rusiei de a pune capăt agresiunii împotriva Ucrainei. El a subliniat, de asemenea, că „anexările ilegale” ale Rusiei nu vor fi recunoscute de comunitatea internațională, iar Moscova riscă sancțiuni suplimentare semnificative, dacă își va continua planurile.

Citiți și: Lavrov i-a spus lui Blinken că prin furnizarea de arme, Occidentul nu face decât să prelungească agonia regimului de la Kiev

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri