Video "Apartamentul va ajunge acum la un străin". Turcii sunt dați afară din case din cauza rușilor

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
o femei si copii mananca pe strada in turcia
Pentru mulți oameni din Turcia, viața de zi cu zi a devenit mult prea scumpă. FOTO: Profimedia Images

Pentru mulți oameni din Turcia, viața de zi cu zi a devenit mult prea scumpă. Sub conducerea președintelui Erdogan, prețul alimentelor a crescut vertiginos. La fel și în cazul chiriilor, energiei și apartamentelor noi. Acest lucru este valabil mai ales în zonele populare de vacanță. Dar aici, în principal rușii sunt cei care provoacă o creștere a prețurilor. Turcia este una dintre puținele țări în care mai poți zbura direct din Moscova. Pentru ruși, Antalya nu este doar un loc în care îți poți petrece vacanța, ci și un refugiu împotriva consecințelor războiului. Dar scumpirile din sectorul imobiliar înseamnă că localnicii riscă să nu țină pasul cu costurile ridicate. Urmăriți un reportaj marca "Focus Europa", un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată sâmbăta la ora 00:30 și în reluare de la ora 19:30.  

Antalya, situată pe coasta mediteraneană, este unul dintre cele mai mari orașe din Turcia. Chiar și iarna, puteți petrece aici o zi la plajă. Nu e de mirare, așadar, că piața imobiliară este în plină expansiune. Dar principalul motiv pentru creșterea săptămânală a prețurilor este numărul tot mai mare de ruși care vin aici de când a început războiul din Ucraina, căutând să cumpere sau să închirieze case.

Localnici precum Musa Yașar și Nermin Tașçi sunt acum în dificultate.

Musa Yașar, localnic: "În unele cazuri, prețurile imobilelor au crescut cu 800 până la 900%!"

Nermin Tasci, localnic: "Nici măcar funcționarii publici nu-și mai permit să locuiască aici. Cunosc câțiva care au cerut să fie transferați din cauza chiriilor mari."

Yașar și Tasci au creat un grup pe rețelele de socializare numit "Victimele chiriei". Merg în vizită la un pensionar care a fost notificat de către proprietar. Nu-și mai permite să plătească chiria, după ce aceasta a crescut de cinci ori:

Mustafa Özkalender, localnic: "Apartamentul va ajunge acum la un străin. Ei au mai mulți bani de cheltuit într-o lună decât avem noi într-un an."

Musa Yașar, localnic: "E timpul ca statul să intervină. Trebuie să ofere locuințe sociale, pentru ca și noi, familiile cu venituri mici, să avem unde să locuim."

Ei cred că principalul motiv pentru care prețurile imobiliarelor au crescut vertiginos este numărul tot mai mare de cumpărători străini. Cei mai mulți sunt ruși, iar în Antalya trăiesc în prezent aproape 60.000 dintre aceștia. Potrivit agenților imobiliari, asta a avut un impact uriaș asupra pieței.

Ismail Caglar, reprezentant agenție imobiliară: "Apartamentele care au fost scoase pe piață pentru 5.000 de lire, adică aproximativ 250 de euro, puteau fi brusc închiriate străinilor la un preț de trei ori mai mare. Când vecinii s-au prins de acest lucru, au început să ceară aceleași chirii."

Activiștii se simt din ce în ce mai frustrați.

Nermin Tasci, localnic: "Oricine vine aici ar trebui să aibă voie să trăiască așa cum dorește. E absolut în regulă. Dar atunci când acest lucru este în detrimentul copiilor noștri, al viitorului nostru, devine o problemă."

Parohia ortodoxă din oraș servește drept loc de întâlnire pentru mulți ruși. Unii bărbați au venit aici în cazul în care Rusia dă un nou ordin de încorporare, ne spune episcopul mitropolit. Alții au venit în Turcia din cauza sancțiunilor internaționale împotriva țării lor. David Tsarev venise deja în Antalya înainte de izbucnirea războiului. Pentru el, corul bisericii îi oferă o legătură cu casa. Spune că a devenit tot mai dificil să găsești un punct de sprijin în Antalya, chiar și pentru ruși.

David Tsarev, specialist IT: "Mai ales în primele săptămâni, e greu să găsești un apartament sau chiar un loc de muncă. Oamenii îmi cer sfaturi tot timpul. Dar, din păcate, nu sunt întotdeauna în măsură să ajut. Trebuie să ai o afacere sau o proprietate imobiliară."

Tsarev este specialist IT. Îi place să stea pe Riviera turcească și să lucreze la laptopul său. Dar e conștient că, deși el își poate permite o chirie de peste 500 de euro, mulți turci nu pot asta.

David Tsarev, specialist IT: "Respectăm cerințele impuse de autoritățile turcești și, în rest, lăsăm piața să ne ghideze atunci când căutăm o locuință. Nu ne puteți învinovăți pentru consecințele economice și sociale ale acestui sistem."

Dar în ochii lui Musa Yașar, există vinovați atunci când vine vorba de criza imobiliară. Iar o parte din vină aparține politicienilor. El vrea să-l confrunte pe șeful districtului din centrul orașului, unde s-au stabilit cei mai mulți ruși.

Musa Yașar, localnic: "În trecut, străinii veneau aici în vacanță. Își rezervau pachete de vacanță de una sau două săptămâni. Nu cumpărau case și nu se stabileau aici."

Faruk Kildiran, consilier local: "Dacă procentul de chiriași sau proprietari străini într-un cartier depășește 20%, piața imobiliară este închisă pentru străini. Trei districte de aici, din Antalya, au deja o astfel de interdicție în vigoare, din iulie anul trecut."

Musa Yașar, localnic: "Puteți măcar să-i ajutați pe cetățenii afectați, ca mine, să-și găsească un apartament?"

Faruk Kildiran, consilier local: "Ei bine, asta nu e treaba mea. Asta depinde de agenții imobiliari."

Când își ia fiica de la școală, Yașar încă nu are vești despre un nou apartament. Își face curaj, dar disperarea lui sporește. Chiriile tot mai mari din Antalya ar putea, în curând, să-i forțeze pe locuitorii ca el să-și părăsească orașul natal.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri