Aplauze, ironii și insulte - reacțiile internaționale la numirea lui Liz Truss în funcția de premier al guvernului britanic

Data actualizării: Data publicării:
Liz Truss la Downing Street Nr. 10
Liz Truss a devenit, din 6 septembrie, noua lideră a guvernului Regatului Unit. Foto: Profimedia Images

Liderii lumii au trimis deja mesaje de felicitări pentru noua șefă a guvernului britanic, însă pe lângă aplauze, Liz Truss a primit și mesaje ceva mai răutăcioase în presa internațională, scrie BBC.

Primul lider care a felicitat-o public pe Truss a fost cancelarul german, Olaf Scholz.

„În aceste vremuri tulburi, Londra și Berlinul vor continua să coopereze ca parteneri și ca prieteni”, a spus cancelarul german într-un mesaj în limba engleză.

Ursula von der Leyen a reacționat și ea cu un mesaj de felicitări dar referindu-se și la situația complicată a protocolului nord-irlandez, o temă pe care Regatul și UE au dispute frecvente.

„Sunt nerăbdătoare să avem o relație constructivă, cu respectarea deplină a acordurilor noastre”, a spus Von der Leyen.

Primii care au reacționat negativ au fost, bineînțeles, propagandiștii din presa rusească, grăbiți să mențină linia agresivă a dictatorului rus față de țările occidentale.

„A plecat să se întâlnească cu Regina. Desigur, dacă Regina o va recunoaște”, a descris prezentatorul rus Ivan Trușkin momentul în care Liz Truss a fost numită oficial în funcție de Regina Elisabeta a II-a.

Diplomația rusă a criticat-o din nou pe Truss spunând că „Londra, de multă vreme, încearcă activ să compenseze pierderea de identitate și de influență în UE prin luarea de măsuri drastice pe scena internațională”, a spus Lavrov.

În China, ministerul de externe a transmis că speră că UK se va alătura „dezvoltării relațiilor bilaterale pe bază de respect mutual și cooperare în care ambele părți câștigă”.

Propaganda chineză a adoptat, însă, o poziție mai dură – în gazeta Partidului Comunist, unul dintre comentatorii afiliați a scris că „Truss, va fi cel mai probabil unul dintre cei mai mediocri prim-miniștri”.

Truss a fost criticată aspru, însă, și în presa irlandeză – în The Irish Times, Fintan O’Toole scrie că Liz Truss „O să-l facă pe Boris Johnson să pară un geniu politic, pe Theresa May o doamnă foarte empatică și pe David Cameron un monument de sinceritate”.

Totuși, premierul irlandez a felicitat-o pe Truss și și-a anunțat deschiderea de a lucra cu noua lideră de la Downing Street Nr. 10.

În Franța, între timp, presa a numit-o pe Truss nu „Doamna de Fier”, un titlu rezervat lui Margaret Thatcher, ci „Morișca de Fier”, o aluzie la felul în care actuala șefă a guvernului de la Londra a pendulat pe tema Brexit, fiind, inițial, o adversară a ieșirii din UE, însă trecând în cealaltă tabără atunci când a devenit convenabil din punct de vedere politic să o facă.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că i-a transmis lui Truss felicitările sale, adăugând și că i-a spus că „suntem pregătiți să lucrăm ca aliați și ca prieteni”, o aluzie la faptul că Truss spunea, săptămânile trecute, că nu știe dacă Macron este „prieten sau dușman”.

„Regatul Unit este o țară grozavă care, la fel ca noi, este angajată să apere democrația, de partea Ucrainei, și are nevoie să-și accentueze suveranitatea energetică și să câștige lupte contra schimbărilor climatice”, a spus președintele francez.

Preșdintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut, de asemenea, cuvinte calde pentru Truss:

„Aici, în Ucraina, o cunoaștem bine, ea a fost mereu de partea luminoasă a politicii europene. Cred că împreună vom putea să ne protejăm mai bine țările și să oprim eforturile distructive rusești”, spus președintele Zelenski.

Citiți și: Liz Truss își numește cei mai apropiați aliați în funcții-cheie în noul cabinet. Premieră în componența guvernului britanic

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri