Aplicație care se bazează pe inteligență artificială, testată pentru detectarea virusului înainte de apariţia simptomelor

Data publicării:
femeie cu masca si cu un telefon deschis in mana
Noua Zeelandă testează o aplicaţie pentru detectarea virusului înainte de apariţia simptomelor. Foto: Profimedia Images

Lucrătorii frontalieri din Noua Zeelandă au început joi să testeze o aplicaţie concepută pentru a detecta coronavirusul înainte ca utilizatorul acesteia să prezinte simptome, anuntă Ministerul Sănătății din Noua Zeelanda. 

Aplicaţia, numită ''elarm'', se conectează la ceasuri inteligente sau dispozitive mobile care evaluează activitatea sportivă şi se bazează pe inteligenţa artificială pentru a analiza variabile precum ritmul cardiac şi temperatura corporală, astfel încât să poată detecta semnele precursoare de COVID-19, informează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit dezvoltatorului Datamine, cu sediul în Noua Zeelandă, aplicaţia poate detecta virusul cu o precizie de 90% cu până la trei zile înainte de apariţia simptomelor, precum tuse, dificultăţi de respiraţie şi oboseală.

Ministerul Sănătăţii a declarat că acest sistem va permite avertizarea timpurie a lucrătorilor frontalieri care sunt cei mai expuşi la coronavirus.

Noua Zeelandă nu înregistrează în prezent aproape niciun caz local, singurele persoane care au avut rezultate pozitive pentru COVID-19 fiind călătorii care au sosit din străinătate.

"Dacă aplicaţia 'elarm' corespunde aşteptărilor, ar putea permite prevenirea rapidă a personalului nostru", a declarat Shayne Hunter, director adjunct în cadrul Ministerului Sănătăţii.

''Aceasta înseamnă că pot fi luate măsuri adecvate, cum ar fi plasarea în izolare şi testarea pentru COVID-19', a adăugat Hunter.

Noua Zeelandă a reuşit în mare măsură să limiteze răspândirea pandemiei de coronavirus, cu doar 26 de decese asociate COVID-19 la cinci milioane de locuitori.

Rarele cazuri locale au fost în general asociate persoanelor care lucrează la frontieră şi care s-au aflat în preajma călătorilor care însă la întoarcerea din străinătate au fost plasaţi în carantină.

Hunter a precizat că aproximativ 500 de lucrători frontalieri vor participa, timp de o lună, la testarea acestei aplicaţii.

Cum funcționează tehnologia pe bază de inteligență artificială

Această tehnologie utilizează inteligenţa artificială pentru a stabili, pentru fiecare utilizator, un punct de referinţă în ceea ce priveşte starea de sănătate a acestuia şi pentru a emite alerte în cazul unor modificări fiziologice asociate COVID-19.

Aplicaţia ''elarm'' este deja disponibilă pentru persoane fizice în baza unui abonament lunar şi pentru unele companii care au pus-o la dispoziţia angajaţilor lor, cum este cazul gigantului minier american Newcrest.

Testul lansat în Noua Zeelandă pare să fie primul de acest tip condus de un minister şi la care iau parte lucrători de la frontieră.

''Deşi acest tip de tehnologie este disponibil consumatorilor din alte state, Ministerul Sănătăţii nu cunoaşte o altă ţară care l-ar testa pe personalul său frontalier'', a declarat o purtătoare de cuvânt pentru AFP. 

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Este cel mai lung tunel rutier din România. Are 900 de metri lungime și la construcția lui au murit mai mulți...
Digi FM
Ce i-a spus medicul lui Florin Piersic, la câteva ore după operație. Artistul a trecut prin cel mai greu...
Pro FM
"Povești din dormitor". Loredana Groza, într-o salopetă super mulată și transparentă, ședință foto ad-hoc în...
Film Now
Ridley Scott, către Paul Mescal, înainte de începerea filmărilor la „Gladiatorul 2”: Nervii tăi nu-mi fac...
Adevarul
Piatra de moară a parentingului modern. Concluzia unui medic: „Părinți mai stresați de muci decât românii nu...
Newsweek
Cine va primi pensie mai mică pe card în octombrie? Când intră banii pentru 2.500.000 pensionari?
Digi FM
Alina Pușcău s-a remarcat în marea de vedete de la nunta Lorei. Modelul internațional a arătat impecabil...
Digi World
O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Fiica lui Michael Douglas și a actriței Catherine Zeta-Jones calcă pe urmele părinților. Cât de talentată...
UTV
Lisa Marie Presley dezvaluie ca Michael Jackson era „inca virgin” la 35 de ani