„Apocalipsa” venezueleană. Un tânăr a fost incendiat în timpul protestelor

Data actualizării: Data publicării:
Situatie Venezuela GettyImages-477312085

Cele peste 50 de zile de proteste au transformat străzile Venezuelei într-un front de război civil în toată regula. Cea mai recentă categorie profesională care s-a raliat manifestațiilor din Caracas împotriva președintelui venezuelean Nicolas Maduro este cea a medicilor.

Ieșirea medicilor în stradă vine la o zi distanță de la o scenă monstruoasă: duminică, în haosul general, un tânăr a fost snopit în bătaie, udat apoi cu benzină și incendiat. Serviciul de presă al Guvernului a precizat că victima, Orlando Figuera, în vârstă de 21 de ani, ar fi fost un suporter al președintelui Nicolas Maduro. La rândul său, Maduro a afirmat că tânărul a fost spitalizat cu arsuri de gradul întâi pe jumătate din suprafața corpului, prezentând, de asemenea, și urme de înjunghieri, informează AFP.

Numărul morților a ajuns la 51, potrivit autorităților.

Circa 20.000 de cadre medicale s-au îndreptat spre clădirea Ministerului Sănătății din Caracas, într-o ploaie de gaze lacrimogene, țintite spre membrii Federației Medicale pentru a-i ține la distanță de porțile instituției.

„Țara se îndreaptă spre o catastrofă. Sistemul de sănătate este un dezastru”, a declarat Fernando Gudayol, chirurg, 50 de ani.

„O simplă infecție se poate transforma într-o problemă gravă, din cauza lipsei de antibiotice”, a precizat Eliecer Melear, urolog, 41 de ani.

De cealaltă parte, peisajul violent al psihodramei venezuelene este completat de susținătorii lui Nicolas Maduro. Aceștia au organizat luni, 22 mai, o contra-demonstrație în fața palatului prezidențial, acuzând că dezastrul social ar fi provocat de o conspirație internațională a capitalismului, cu sprijinul Statelor Unite, îndreptată împotriva Venezuelei. Partea guvernamentală este „victima persecuției politice și ideologice în Venezuela și la nivel internațional”, a afirmat șeful diplomației de la Caracas, Delcy Rodriguez, într-o conferință de presă.

Protestele s-au extins în mai multe zone ale țării, printre care și în Barinas, unde se află casa fostului președinte al Venezuelei, defunctul Hugo Chavez. Un reporter AFP a suprins aruncarea în aer a unui birou guvernamental și a unei mașini de poliție, în nordul orașului, de către demonstranții opoziției.  

Venezuela, cândva una dintre cele mai prospere ţări din America Latină, este în pragul colapsului. Cei mai mulţi locuitori ai ţării îl consideră vinovat pe preşedintele Nicolas Maduro, acuzat că a devenit un dictator.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri