Aproape 1.000 de cutremure au zguduit Noua Zeelandă în ultimele cinci zile. Seismologi: Nu se vor opri

Data actualizării: Data publicării:
seismograf
Cutremur în România. FOTO: Profimedia Images

Aproape o mie de cutremure s-au produs în ultimele cinci zile în diferite regiuni din Noua Zeelandă, iar seismologii avertizează că fenomenul seismic va continua timp de mai multe săptămâni.

Miercuri, serviciul naţional pentru monitorizarea seismelor, Geonet, a precizat că a înregistrat 922 de seisme începând cu ora 9:00 (20:00 GMT) în vecinătatea Kawerau, oraş situat în apropiere de centrul Insulei de Nord.

''Valul de cutremure'' a început sâmbătă, iar cel mai puternic seism înregistrat a avut o magnitudine de 4,8, a precizat seismologul John Ristau.

Deşi seria de seisme părea să se diminueze, Ristau a avertizat că e prea devreme pentru astfel de previziuni optimiste. ''Ne aşteptăm la o descreştere a frecvenţei acestor seisme în timp, dar nu avem cum să ştim acest lucru în mod cert'', a mai spus el.

Ristau a precizat că în regiunea Kawerau s-au mai produs roiuri seismice similare în 2018 şi 2019, dar serii cu magnitudini în jur de 4, aşa cum se întâmplă în prezent, sunt relativ rare.

''Experţii noştri sunt de părere că acest roi este rezultatul mişcării faliilor active şi nu este legat de activitatea vulcanică sau de activitatea geotermală'', a mai spus el, citat de Agerpres.

Primarul districtului Kawerau, Faylene Tunui, a anunţat că anumite trasee de mers pe jos au fost închise din cauza căderilor de roci şi a alunecărilor de teren. ''Au fost raportate pagube minore în locuinţe. Cu toate acestea, nu cunoaştem încă amploarea totală a pagubelor, iar mişcările telurice par să se producă în continuare''.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri