Aproape 50 de grade, temperatură record în Europa. Valul de caniculă lovește Italia, Spania, Grecia și Portugalia

Data actualizării: Data publicării:
incendii in sicilia
Este stare de urgență în Sicilia, unde mii de hectare s-au făcut scrum din cauza incendiilor de vegetație. FOTO: Profimedia Images

Pompierii italieni au continuat miercuri să lupte cu incendiile din Sicilia, în timp ce temperatura din sudul Italiei a ajuns la aproape 50 de grade Celsius, probabil cea mai ridicată temperatură înregistrată pe continentul European, scrie Euronews.

Serviciul de informare meteorologică din din regiune a raportat că temperatura a ajuns la 48,8 grade Celsius miercuri după-amiază. Agenția a precizat, pe pagina sa de Facebook, că este cea mai ridicată temperatură înregistrată de când face astfel de raportări.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Poate fi, de asemenea, un record european, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe continentul european este de 48 de grade Celsius în 1977 în Atena. 

Pompierii se luptă cu flăcările în Sardinia, Sicilia și Calabria de săptămâni întregi. Incendiile puternice au ucis trei persoane în Italia.

Un bărbat în vârstă de 77 de ani a murit miercuri în urma arsurilor suferite în timp ce încerca să se adăpostească în locuinţa sa care a fost cuprinsă de flăcări, într-o zonă rurală situată lângă Reggio Calabria.

Madonie, o zonă muntoasă din apropierea capitalei siciliene Palermo, este asediată de câteva zile de flăcările alimentate de vânt şi de caniculă care distrug culturi, locuinţe şi structuri industriale. Guvernatorul din Sicilia, Nello Musumeci, a solicitat declararea stării de urgenţă naţională pentru Madoni.

În Calabria, flăcările afectează în principal teritoriul Parcului Naţional Aspromonte, înscris de UNESCO pe lista geoparcurilor.

Vezi și Imagini dezolante în Italia. În Sicilia totul este scrum, în Calabria focul amenință pădurile seculare înscrise în patrimoniul UNESCO

Spania și Portugalia se pregătesc pentru incendii

Între timp, Spania și Portugalia se pregătesc de un val de caniculă care a făcut deja ravagii în sud-estul Europei, în special în Grecia, și se îndreaptă acum spre Peninsula Iberică.

Un val de caniculă alimentat de aerul fierbinte din Africa de Nord a înghițit părți mari ale regiunii mediteraneene în ultimele zile, contribuind la incendii masive și ucigând zeci de oameni în Italia, Turcia și Algeria.

În Algeria, cel puţin 65 de persoane, între care 28 de militari, şi-au pierdut viaţa în incendiile forestiere care au devastat de luni seara

În Grecia, incendiile uriașe au devastat pădurile timp de o săptămână, distrugând casele și forțând evacuările.

Premierul Portugaliei a avertizat că vremea caniculară crește riscul de incendii de vegetație cu care țara s-a mai confruntat, doar în 2017 peste 100 de oameni fiind uciși.

Agenția de meteorologie din Spania a anunțat că temperaturile vor depăși 44 de grade Celsius în unele zone, până luni.

Citește și Tunisia „arde” la 49 de grade Celsius. Este a doua zi cu record de temperaturi extreme

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri