„Aproape că ne-a ucis”. Nord-coreenii, speriați de testele nucleare ale lui Kim Jong-un

Data publicării:
clap kim jong un aplauda

În urma testului nuclear al Phenianului de pe 3 septembrie, mai multe case au suferit daune majore, transmite publicația sud-coreeană Daily Nk, citând surse sub acoperire din Coreea de Nord.

O sursă din provincia nord-coreeană Ryanggang a declarat că, după testul nuclear, un locuitor din Masan-dong, în timp ce stătea în pat, „a observat cum s-a cutremurat deodată tavanul și cum pereții au crăpat”.

Potrivit Global Security, Masan-dong adăpostește un depozit uriaș de arme chimice.

Sursa a mai spus că oamenii din Hyesan, un oraș din provincia Ryanggang, nu au manifestat vreodată un interes față de programul nuclear al regimului de la Phenian, „dar al șaselea test a atras multe plângeri din partea lor”.

„Aproape că ne-a ucis”, ar fi spus unul dintre locuitori, potrivit sursei citate.

Și în orașul Hoeryong, din provincia Hamgyong, testul nuclear a provocat crăpături în ziduri și daune semnificative în structura de rezistență a clădirilor. „Mulți au spus că dacă vibrațiile ar fi fost mai puternice, multe case s-ar fi prăbușit”, a explicat o altă sursă din Coreea de Nord.

În Hoeryong se află unul dintre cele mai sinistre lagăre de concentrare nord-coreene, KWALISSO, cunoscut și ca Lagărul 22. Rapoartele organizațiilor umanitare susțin că prizonierii din Kwalisso sunt folosiți pe post de cobai în experimente medicale.

6a749a3b-ab0b-4bed-9327-14fec0425ec6
Imagine din satelit cu Lagărul 22.

„Unele persoane din Hoeryong au spus că sunt în pericol să moară mai degrabă din cauza propriilor bombe decât în urma unui atac al Statelor Unite”, a subliniat o altă sursă din provincia Hamgyong, adăugând că locuitorii sunt speriați de faptul că puterea de la Phenian este impasibilă față de siguranța lor în timpul testelor nucleare.

Coreea de Sud a confirmat miercuri că urme de xenon radioactiv provin de la ultimul test nuclear efectuat de Coreea de Nord, dar precizează că nu a fost în măsură să stabilească dacă este vorba despre testarea unei bombe cu hidrogen, revendicate de Phenian.

Comisia pentru Siguranţă şi Securitate Nucleară (NSCC) a anunţat că detectorul său terestru de xenon, situat în partea de nord a ţării, a depistat urme ale izotopului xenon-133 în nouă rânduri, iar echipamentul său mobil din largul coastelor de est a depistat urme ale acestui izotop în patru rânduri.

„A fost dificil să se stabilească cât de puternic a fost testul nuclear pe baza xenonului detectat, însă putem să spunem că xenonul provine din Coreea de Nord”, a declarat, într-o conferinţă de presă, la Seul, şeful Comisiei Choi Jongbae.

Comisia nu este în măsură să confirme ce tip de test nuclear a efectuat Coreea de Nord, a mai anunţat el.

Xenonul este un gaz incolor natural, folosit în fabricarea anumitor becuri. Însă xenonul-133 depistat este un izotop radioactiv care nu se găseşte în stare naturală şi care a fost legat de teste nucleare efectuate de Coreea de Nord în trecut.

NSCC a precizat că urmele detectate nu au impact asupra mediului sau populaţiei sud-coreene.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri