Sari la conținut

Arabia Saudită, noul imperiu militar? Jocul la două capete al regelui Salman

Încet, dar sigur, monarhia Arabiei Saudite încearcă să își construiască un imperiu militar, jucând la două capete pe scena globală, cu o mână întinsă spre SUA, iar cu cealaltă la porțile Kremlinului.

În ciuda criticilor politicienilor americani față de vânzările masive de armament către Arabia Saudită, Departamentul de Stat nu pare dispus să renunțe la o asemenea rută financiară către conturile regelui Salman bin Abdulaziz, transmite platforma australiană News.com.au într-o analiză.

Sâmbătă, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea a 44 de sisteme de apărare antirachetă THAAD către Arabia Saudită, a 360 de rachete de interceptare, a 16 stații mobile de controlul incendiilor și, nu în ultimul rând, a 7 radare THAAD, la un preț estimat de 15 miliarde de dolari, se arată într-un comunicat de presă al Pentagonului.

Vânzarea, furnizată de giganții Lockheed Martin și Raytheon, mai include și 43 de camioane, generatoare, unități de energie electrică, echipamente de comunicații și întreținere, precum și infrastructură de instruire a personalului.

Oficialii din Departamentul de Stat au afirmat că echipamentele sunt menite să contribuie la echilibrarea mediului relativ instabil din Golf și la întărirea pârghiilor de acțiune ale forțelor americane în regiune.

Între timp, vizita istorică de săptămâna trecută a regelui Salman la Moscova (Detalii AICI și AICI) nu s-a lăsat fără avantaje imediate de ambele părți. Monarhul saudit a semnat un acord preliminar cu Vladimir Putin de achiziționare a sistemului antirachetă rusesc S-400.

Mass-media din SUA a relatat în repetate rânduri despre existența unui pachet arme în valoare de 110 miliarde de dolari promis regelui Salman de președinte Donald Trump în cadrul unei vizite efectuate în luna mai a acestui an.

 

Pe aceeași temă