Arabia Saudită și Iranul sunt aproape de o istorică reluare a relațiilor diplomatice, la inițiativa Chinei

Data publicării:
miniștrii de externe saudit și iranian pe scaune
Miniştrii de externe saudit şi iranian s-au întâlnit la Beijijng, joi. Foto: Profimedia Images

O delegaţie diplomatică saudită a sosit, sâmbătă, la Teheran pentru a discuta redeschiderea reprezentanţelor diplomatice ale regatului în Iran, a anunţat ministerul de externe de la Riad.

Vizita are loc „în aplicarea acordului tripartit” din 10 martie între cele două puteri regionale şi China de restabilire a relaţiilor între Iran şi Arabia Saudită după şapte ani de la ruperea lor, a precizat ministerul, citat de agenţia oficială saudită SPA, conform Agerpres.

Ministrul de externe iranian, Hossein Amir-bdollahian, şi omologul său saudit, Faysal bin Farhan Al Saud, s-au întâlnit, joi, la Beijing, pentru a pune în aplicare normalizarea relaţiilor între ţările lor după ani de puternice tensiuni.

Ei „au negociat şi au făcut schimb de opinii, punând accentul pe reluarea oficială a relaţiilor bilaterale şi măsurile de luat în vederea redeschiderii ambasadelor şi consulatelor celor două ţări”, a transmis ministerul de externe saudit. Sâmbătă, o „delegaţie tehnică” saudită a avut o întrevedere cu şeful protocolului iranian la sediul ministerului de externe de la Teheran.

Responsabilul iranian a afirmat „disponibilitatea şi voinţa ţării sale de a furniza toate facilităţile şi sprijinul pentru a ajuta delegaţia saudită în misiunea sa”.

Cele două state au rupt relaţiile în 2016 după ce misiuni diplomatice saudite au fost atacate de manifestanţi în Iran după executarea unui cleric şiit de către regimul saudit.

Apropierea ar urma să fie sărbătorită oficial cu ocazia vizitei preşedintelui iranian, Ebrahim Raisi, la Riad, la invitaţia regelui Salman, o deplasare prevăzută după încheierea Ramadanului la finele lui aprilie.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri