Arbore sequoia de peste 1000 de ani, doborât de o furtună

Data actualizării: Data publicării:
arbore sequoia

Un arbore sequoia legendar, în al cărui trunchi fusese scobit un tunel prin care putea trece o mașină mică, a fost doborât de o furtună puternică care au lovit California sâmbătă noapte. Arborele gigant Pioneer Cabin Tree, în vârstă probabil de peste 1.000 de ani,  era o atracție turistică încă din 1880 când trunchiul său a fost scobit, relatează The New York Times.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Furtuna a fost prea mult pentru el”, a precizat Asociația non-profit Calaveras Big Trees.

Jim Allday, un voluntar al acestui parc din Sacramento, a spus că arborele a căzut în jurul orei două noaptea și s-a făcut bucăți.

„Am pierdut un prieten drag astăzi, Pioneer Cabin Tree, copacul prin care puteam trece cu mașina nu a putut rezista naturii dezlănțuite și s-a prăbușit. Când am ajuns acolo drumul se transformase în râu, toată poteca a dispărut sub ape. Am văzut arborele la pământ, arăta ca și cum plutea în mijlocul unui iaz", a spus Jim Allday.

Joan, soția lui Jim Allday, a declarat ziarului San Francisco Gate, că rădăcinile sale slăbiseră și copacul se încovoiase într-o parte de-a lungul timpului.

Abia mai trăia, mai era doar o ramură vie în vârful copacului”, a spus Joan Allday.

În trunchiul copacului a fost scobit în 1880 o gaură și a devenit imediat o atracție turistică. Odată ce au apărut mașinile, responsabilii parcului le-au permis să treacă pe sub copac, însă în ultimii ani acest obicei a fost interzis și doar turiștii care mergeau la plimbare prin parc puteau trece pe sub arbore.

Nu se știe exact vârsta arborelui. Multe persoane din parc spun că avea peste 1000 de ani. Arborii sequoia pot trăi peste 3000 de ani.

Pioneer Cabin Tree este doar unul din mai mulți „copaci-tunel”, care au fost scobiți de oameni și care au devenit o atracție turistică. Trunchiul arborelui Wawona de la Parcul Național Wosemite a fost scobit în 1881. A căzut în timpul unei furtuni de zăpadă în 1969 și continuă să atragă turiști. Avea peste 2000 de ani când s-a prăbușit.

California și statul vecin Nevada au fost afectate în acest weekend de o puternică furtună care a provocat inundații, întreruperi ale curentului electric și alunecări de teren în unele zone.

Vremea rea a determinat și închiderea Parcului Național Yosemite. O altă furtună se așteaptă să se abată marți și miercuri asupra Californiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri