Argentina. "Plan Marshall" pentru film

Data actualizării: Data publicării:
mauricio macri presedinte argentina - GettyImages-498352294

Guvernul de la Buenos Aires a aprobat un plan de dezvoltare a cinematografiei naţionale, în valoare de aproximativ 61 de milioane de dolari, prin care vor fi acordate subvenţii în vederea sprijinirii, între altele, a producţiilor regionale şi a lungmetrajelor de debut, informează variety.com, preluat de News.ro.

mauricio macri presedinte argentina - GettyImages-498352294
GettyImages

Din anul 2013, Argentina a devenit singura ţară din America Latină, în afară de Brazilia, ale cărei filme obişnuiesc să înscrie un share de două cifre în box office-ul naţional, cu 12,9% încasări înregistrate la jumătatea lunii septembrie a acestui an. Regizorii de top ai Argentinei, precum Pablo Trapero (“The Clan”), Santiago Mitre (“Paulina”) şi Lisandro Alonso (“Jauja”), au primit premii importante la Cannes şi Veneţia. Din 125 de filme argentiniene care au avut premiera în acest an, doar 10 au înregistrat încasări de peste 1 milion de dolari în box office, potrivit estimărilor realizate de Ultracine, un website ce analizează box office-ul. Guvernul lui Mauricio Macri doreşte ca acel număr să crească.

Pe 29 septembrie, ministrul Culturii, Pablo Avelluto, a prezentat ”Plan de Fomento para la Industria Cinematografica”, un plan de dezvoltare a industriei cinematografice care revizuieşte sistemul de subvenţii din Argentina. Guvernul va aloca 60,7 milioane de dolari anual pentru a sprijini industria filmului. Acordate ca granturi, subvenţiile variază, în prezent, în Argentina, în funcţie de tipul filmului şi publicul potenţial. Filmelor de ficţiune dedicate ”publicului major” le revin 946.000 de dolari de la Institutul de Cinema şi Arte Audiovizuale din Argentina (Instituto de Cine y Artes Audiovisuals - ICAA), în timp ce filmelor dedicate unui public ”de mărime medie” le revin 783.000 de dolari. Prin noul plan, stimulentele financiare sunt oferite în fiecare etapă al producţiei de film, care începe, obligatoriu, cu dezvoltarea – 26.000 de dolari pentru filme de ficţiune şi animaţie şi 9.267 de dolari pentru scenaristică.

Lungmetrajelor de animaţie le revin subvenţii speciale, de 1,1 milioane de dolari pentru producţie. INCAA va sprijini înfiinţarea unor huburi de producţie regionale în Argentina, oferind granturi de 359.000 de dolari pentru 12 de filme de lung metraj produse în afara capitalei. Sunt oferite granturi şi în sfera digitală, cu suma de 418.000 de dolari acordată pentru filme dedicate mediului online. Unele subvenţii vor fi rezervate pentru filme de lung metraj de debut, dar şi pentru cele care le urmează, potrivit declaraţiilor preşedintelui INCAA Alejandro Cacetta, la prezentarea planului de dezvoltare, ce a avut loc în Buenos Aires. ”Trebuie să dezvoltăm şi să modernizăm cultura Argentinei, să o ajutăm să atingă pieţe noi, cu audienţe mai largi”, a spus ministrul Culturii, Pablo Avelluto. Planul de dezvoltare, care a început în luna ianuarie, a fost realizat după consultarea industriei de profil, ai cărei reprezentanţi sprijină demersul. ”Noul plan este un pas înainte pentru comunitatea cinematografică din Argentina. Reflectă natura evolutivă a industriei noastre şi provocările cu care filmele au de-a face în prezent”, a spus producătorul Axel Kuschevatzky, directorul producţiei de film al Telefe. El a adăugat că apreciază faptul că planul demonstrează o înţelegere profundă a nevoilor diferite pe care le au filmele de diferite tipuri, de la lungmetraje de debut la scurtmetraje, inclusiv animaţii, documentare, şi, în mod deosebit, dezvoltarea de scenarii. ”Mă bucur că acest nou plan are în vedere toate etapele producţiei de film şi apreciez că duce mai departe eforturile guvernului anterior de a descentraliza producţia de film într-o ţară în care 80% din producători se află în Buenos Aires”, a spus Agustina Llambi Campbell, producător al filmelor “The Student, ”Paulina” şi “The Summit”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri