Armata chineză a trimis avioane de luptă aproape de Taiwan în timpul unei vizite a unui senator american

Data actualizării: Data publicării:
Avion de luptă
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Armata chineză a anunțat, vineri, că a efectuat exerciții militare în zona spațiului aerian și maritim al Taiwanului. China a efectuat exercițiile în zonă în timp ce un senator american vizita Taipeiul pentru o întâlnire cu președinta taiwaneză, Tsai Ing-wen, relatează Reuters.

Exercițiile au fost anunțate de Comandamentul Teatrului de Operațiuni Estic al armatei chineze și au fost organizate „ca răspuns la provocările și coluziunea dintre Statele Unite și Taiwan”, a spus purtătorul de cuvânt al ministrului chinez al apărării.

Mai multe avioane de luptă chineze au pătruns dincolo de linia mediana a strâmtorii Taiwan, vineri, în partea nordică a spațiului maritim, a transmis o sursă din Taiwan pentru Reuters. Totuși, avioanele chineze nu au pătruns în spațiului aerian al țării. Conform sursei citate, nu se întâmplă frecvent ca avioanele chineze să pătrundă în acest spațiu.

Avioanele au mers în linie dreaptă de-a lungul liniei mediane și apoi au făcut un ocol, efectuând operațiuni tactice, iar avioanele taiwaneze au intrat în alertă și le-au interceptat pe cele chineze, a mai spus sursa citată.

„A fost un mesaj clar de provocare”, a mai spus sursa citată, referindu-se și la vizita la Taipei a senatorului american Rick Scott, unul dintre republicanii care conduce Comisia Națională a Senatorilor Republicani și care este membru al Comisiei pentru Servicii Armate din cadrul Senatului Statelor Unite.

Purtătorul de cuvânt chinez a spus că vizita lui Scott în Taiwan a „subminat în mod serios relațiile chino-americane” și că a „escaladat tensiunile în strâmtoarea Taiwan”.

„Armata Chineză de Eliberare a Poporului este pregătită de război în permanență și va lua toate măsurile necesare pentru a bloca cu hotărâre interferențele forțelor externe și încercările secesioniste pentru «independența Taiwanului»”, a transmis China, ulterior.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri