Armata din Myanmar a ordonat blocarea Facebook pentru a opri apelurile la rezistență împotriva loviturii de stat

Data publicării:
Mulțime de protestatari birmanezi, la Bangkok. Unul dintre ei ține în mână portretul lui Aung San Suu Kyi, fosta șefă a guvernului.
Migranți din Myanmar, în Bangkok, protestează împotriva loviturii de stat din țara lor de origine. Foto: Profimedia Images

Generalii birmani le-au ordonat joi furnizorilor de internet să blocheze accesul la Facebook - instrument de comunicare esenţial în Myanmar - la trei zile după lovitura de stat împotriva guvernului civil condus de Aung San Suu Kyi, în timp ce se propagă apelurile la rezistenţă împotriva puciului, informează Agerpres, care citează AFP.

Armata a pus brutal capăt, luni, fragilei tranziţii democratice a ţării, instaurând starea de urgenţă pentru un an şi arestând-o pe Aung San Suu Kyi, precum şi pe alţi responsabili ai partidului său, Liga Naţională pentru Democraţie (LND). Lidera de 75 de ani, ţinută de atunci într-un loc secret, a fost inculpată pentru încălcarea unei obscure legi comerciale, notează AFP.

Joi, mai multe sute de susţinători ai armatei s-au adunat la Naypyidaw, capitala ţării. "Nu mai vrem trădători naţionali vânduţi ţărilor străine", "Tatmadaw (forţele armate) iubesc oamenii", se putea citi pe pancarte.

În acelaşi timp, continuă să apară semne de rezistenţă contra puciului, condamnat ferm de ONU şi de numeroase ţări occidentale. O mică reuniune a avut loc la Mandalay (centru), manifestanţi arborând pancarte pe care se putea citi "Protest al poporului împotriva loviturii militare!". Patru persoane au fost arestate, potrivit mass-media locale.

Cu o zi înainte, la Rangoun, locuitori au claxonat şi au bătut în cratiţe pentru a doua seara consecutiv, unii scandând "Trăiască Mama Suu!" (Aung San Suu Kyi), alţii făcând salutul cu trei degete, gest de rezistenţă deja adoptat de militanţii pro-democraţie din Hong Kong şi Thailanda.

Angajaţi din sistemul sanitar au luat de asemenea parte la protest, mai multe zeci de instituţii medicale de pe teritoriul ţării refuzând să lucreze "sub o autoritate militară ilegitimă".

Grupuri ce îndeamnă la "nesupunere civilă" au fost înfiinţate pe Facebook, poartă de intrare pe internet pentru o mare parte a populaţiei din Myanmar. "Avem puterea digitală (...) pentru a ne opune juntei", a afirmat un activist, Thinzar Shunlei Yi.

Facebook a anunţat că serviciile sale au fost "perturbate".

Societatea norvegiană Telnor, unul dintre principalii furnizori de servicii de telecomunicaţii din Myanmar, a confirmat că autorităţile au emis un ordin pentru "a bloca temporar" platforma. Am fost obligaţi să tăiem (comunicaţiile), însă "nu credem că această măsură este conformă dreptului internaţional", adaugă Telnor.

Autorităţile militare au emis la rândul lor un avertisment ce recomandă populaţiei să nu declare sau să publice ceva ce ar putea "încuraja revolte sau o situaţie instabilă".

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri